Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikpijn diarree
Als buikpijn door diarree veroorzaakt wordt dan kan deze verschillend ervaren worden. Sommige mensen hebben hevige krampen, andere een constant zeurende buikpijn of een blijvend drukkend gevoel in de buik. Vaak duurt diarree met de daarbij gepaarde buikpijn slechts een dag, maar diarree kan ook een paar weken aanhouden. Vooral bij aanhoudende diaree is het belangrijk om de oorzaak op te sporen. Door de voortdurende buikpijn en verlies van vocht raakt men oververmoeid en kan men uitgedroogd raken. Bij baby’s en kleine kinderen mogen buikpijn en diarree nooit lang afgewacht worden. Het beste kun je dezelfde dag de huisarts bellen. Wacht bij ouderen en mensen met een zwakke weerstand ook nooit langer dan een dag. Over diarree wordt pas gesproken als je meer dan drie keer op een dag naar de wc moet. De buikpijn die opeens optreedt komt vaak tegelijk met de onhoudbare dwang. Diarree is dunne, waterige en soms slijmerige ontlasting.

Buikpijn en diarree kunnen door veel oorzaken ontstaan. Het meest bekend zijn de virusinfecties die opeens veel mensen tegelijk kunnen besmetten zoals het noro virus. Ook bacteriën kunnen buikpijn en diarree veroorzaken, bekend is de salmonella bacterie die vaak onder minder hygiënische situaties wordt opgelopen. Ook wormen en parasieten kunnen buikpijn en diarree veroorzaken. Naast virussen en bacteriën kan buikpijn en diarree optreden bij bepaalde ziekten of allergieën zoals de ziekte van Crohn, aids en gluten of lactose intolerantie. Soms zorgen omstandigheden of zelf toegebrachte middelen voor buikpijn en diarree. Mensen die nerveus of angstig zijn, bij overmatig alcoholgebruik en mensen die laxeermiddelen gebruiken kunnen last krijgen van buikpijn en diarree.

Soms kunnen buikpijn en diarree chronische vormen aannemen zoals bij bepaalde darmaandoeningen. Heb je langer last van buikpijn en diarree dan twee weken ga dan altijd naar de huisarts. Er zijn verschillende behandelingen om de buikpijn te bestrijden, de diarree te stoppen en om uitdroging te voorkomen. Onderzoek van de ontlasting is nodig om eventuele ziekten of infecties op te sporen. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Bij kleine kinderen kan buikpijn en diarree optreden als de tandjes doorkomen.