Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikpijn misselijk
Buikpijn en misselijk is een combinatie die je bij veel verschillende aandoeningen kunt tegenkomen. Vaak bevindt de pijn zich boven in de buik en is deze afkomstig van de maag of van de twaalfvingerige darm. De buikpijn en het misselijk zijn kunnen wijzen naar een aandoening maar ook ontstaan door een verkeerd eet- en leefpatroon. Het meest bekend zijn de buikpijn en misselijkheid die ontstaat na veel en vet eten, maar ook na het nuttigen van bijvoorbeeld veel alcohol, koffie of het eten van voeding waar men allergisch voor is. De buikpijn en misselijkheid verdwijnen snel na een aangepast eet- en leefpatroon. Door gezond te eten en bewegen verhoogt de werking van het spijsverteringsstelsel.

Buikpijn en misselijk zijn wijst vaak in de richting van de darmen. Het is belangrijk als men veel en langdurig last heeft van deze combinatie om een onderzoek te laten verrichten. Er kan een blokkade of perforatie in de darmwand zijn ontstaan maar je kunt ook een prikkelbare dikke darm hebben. Ook kan een maagontsteking, maagzweer of infectie van de maag de buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Vaak gaan buikpijn en misselijk zijn samen met stoelgangproblemen. Dit kan zowel een verstopping zijn als diarree. Ook kan er een slechte werking zijn van de organen waardoor afvalstoffen achterblijven in het lichaam. Een arts kan lichamelijke problemen uitsluiten door onderzoeken en verschillende testen, of eventueel behandelen door middel van medicatie of een ingreep.

Buikpijn en misselijk kan ook een nerveuze reactie zijn voor bijvoorbeeld een examen of nieuwe baan. Bij kinderen kan buikpijn en misselijkheid een signaal zijn dat er iets niet goed gaat met het kindop sociaal niveau of dat het problemen heeft met school. Een kind dat ├ęcht schoolziek is kan daadwerkelijk gaan overgeven als het toch wordt weggebracht. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de reden te achterhalen. Ook angst kan buikpijn en misselijk zijn veroorzaken, mensen met een angststoornis hebben vaak last van deze symptomen en kunnen zich hierdoor zo ziek voelen dat zij niet normaal kunnen functioneren. Buikpijn en misselijk kunnen ook de voorbode zijn voor bijvoorbeeld griep of een kinderziekte.