Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zwangerschap buikpijn
Zwangerschap buikpijn kan op verschillende tijdstippen ontstaan om eveneens verschillende redenen. In het begin van de zwangerschap kan buikpijn ontstaan door het uitrekken van de baarmoeder. Ook hebben veel vrouwen last van bandenpijn. Vrouwen die veel last hebben van menstruatiekrampen kunnen in het begin van de zwangerschap rond de menstruatiedatum een zeurende buikpijn krijgen, deze is vaak psychisch. Buikpijn in het begin van de zwangerschap kan ook een aankondiging voor een miskraam zijn. Bij twijfel, bloedverlies of buikpijn met koorts altijd even de huisarts of je verloskundige bellen.

Rond de vijf maanden van de zwangerschap kan er buikpijn ontstaan omdat het kindje groter wordt en tegen de maag of op de blaas drukt. Ook is dit de tijd dat de baby actief gaat worden, een baby die veel schopt kan buikpijn veroorzaken. Deze buikpijn dragen de meeste vrouwen met veel geduld en veel liefde. Zwaar tillen, veel lopen of lang op je benen staan kunnen in deze maanden ook buikpijn veroorzaken. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Dit betekend vooral dat je vaker zult moeten rusten, niet alleen voor je buikpijn maar zeker ook voor de gezondheid van de baby. Net als bij de menstruatie kan een warme kruik en naar bed ook tijdens de zwangerschap tegen de buikpijn helpen.

Vanaf de zeven maanden kan in de zwangerschap buikpijn ontstaan door voorweeën. Deze zogenaamde oefenweeën veroorzaken tevens harde buiken. Komt de buikpijn in combinatie met de harde buiken met korte tussenpozen bel dan de verloskundige, je kunt ook vroeger bevallen. De buikpijnen in de negende maand kondigen de naderende bevalling aan. Volg de aanwijzingen van de verloskundige of gynaecoloog op. Naast alle zwangerschapsoorzaken kunnen ook andere oorzaken ontstaan die buikpijn kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap. Je kunt last krijgen van verstopping, blaasontstekingen en soms zelfs een echte aandoening zoals een blinde darmontsteking. Gebruik geen laxeermiddelen of zelfmedicatie gedurende een zwangerschap. Neem altijd contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog bij aanhoudende- of hevige buikpijn. Doe dit ook als de buikpijn gepaard gaat met koorts, als je bloed verliest of als je vruchtwater verliest.