Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verwarming radiatoren
Als je een centraal verwarmingssysteem hebt dan worden in elke ruimte radiatoren aangesloten. Om onkosten te besparen en een koude ruimte te voorkomen is het belangrijk dat je per kamer het voormogen berekend dat je nodig hebt. Aan de hand van het vermogen kun je het wattage vaststellen dat de radiator moet hebben. De leefruimte is meestal groot of aangesloten aan de keuken. Deel het berekende vermogen door twee voor een radiator voor en een radiator achter. Bij het berekenen van het wattage moet de gewenste temperatuur meeberekend worden. Vaak zijn hierdoor de kosten voor de radiatoren op de slaapkamers een stuk voordeliger dan de radiatoren in de woonkamer.

Radiatoren werken het beste als ze tegen een buitenmuur geplaatst worden. De verwarming voorkomt dat kou door de muur naar binnenkomt en de radiatoren worden sneller warm. De verwarming wordt geregeld via de thermostaat. Hoeveel warmte je binnenlaat is mede afhankelijk van de knop aan de radiatoren, je kunt deze gedeeltelijk of helemaal opendraaien. De meeste radiatoren worden horizontaal geplaatst, een uitzondering zijn design radiatoren, deze kunnen ook verticaal geplaatst worden. Let wel goed op de aansluiting van de radiatoren, soms moet je extra leidingen aanleggen. Er zijn verschillende materialen zoals gietijzer, metaal en aluminium radiatoren. Voor een optimale verwarming leveren de aluminium radiatoren veruit het beste resultaat.

De radiatoren zijn een belangrijk onderdeel voor de verspreiding van de warmte in huis. De verwarming kan alleen optimaal werken als het waterniveau op peil is en als er niet teveel lucht in de radiatoren zit. Tijdig bijvullen van de verwarmingsketel en het ontluchten van de radiatoren behoren tot het onderhoud van een goede verwarming. Radiatoren die deel uitmaken van de verwarming in natte ruimten zoals de badkamer maar ook in de keuken, moeten behandeld zijn met antiroest. Ook kan men in deze ruimte vanwege de hygiƫne en het onderhoudsgemak het beste dichte radiatoren plaatsen. Bij open radiatoren heb je het risico dat condens neerslaat op stof waardoor het in vastzittend vuil verandert. Niet alleen is dit ongezond en irritant, je verliest ook een deel van het vermogen van de verwarming.