Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verwarming installatie
Een verwarmingsinstallatie kun je als je een beetje handig bent zelf aanleggen. Je moet hierbij wel van verschillende dingen verstand hebben. Zo moet je kunnen berekenen wat het vermogen van de verwarmingsketel en het vermogen van de radiatoren moet zijn. Je moet weten hoe je een verwarmingsketel veilig aan moet sluiten. Voor het aansluiten op de leidingen moet je iets van het loodgietervak weten. Als er nog geen aansluiting voorhanden is, dan is er vaak ook geen afvoerkanaal. In dit geval moet je weten hoe je een dakdoorvoer moet maken voor een afvoerkanaal of ventilatiesysteem. Bij veel doe- het- zelf bedrijven kun je kluswijzers halen, maak hier gebruik van voor een veilige, maar ook meest rendabele installatie.

Bereken het kostenplaatje voor alle materialen die je nodig hebt. Niet alleen de onderdelen van de verwarmingsinstallatie zelf maar ook alle materialen die je nodig hebt voor de installatie. Denk hierbij aan ophangmaterialen, aansluitmaterialen maar ook aan schroeven, kit, isolatiemateriaal en dergelijke. Het goedkoopst kun je meestal bij de grote bouwmarkten terecht. Vergeet niet dat je bij zelf installeren een apart onderhoudscontract moet afsluiten en dat je vaak geen subsidie of andere vergoedingen ontvangt, ook niet bij het zelf plaatsen van een hoog rendement *ketel.

Vraag* verschillende offertes aan en eventuele subsidiebedragen. Vergelijk de prijzen voor je besluit om zelf te installeren. Ligt er al een verwarminginstallatie in huis maar heb je liever een andere verwarmingsketel of andere radiatoren dan kun je deze eenvoudig vervangen. Woon je in een huurhuis dan heb je altijd toestemming nodig van de verhuurder voor ingrijpende veranderingen. De locatie van de verwarmingsketel is belangrijk vanwege de snelle toevoer van warm water. Heb je een afvoerkanaal nodig plaats de verwarming installatie dan zo dicht mogelijk onder het dak. Een elektrische verwarmingsketel kan overal geplaatst worden, je hebt hier geen afvoer bij nodig. Heb je een verwarmingsinstallatie op zolder dan kan een losse boiler onder het aanrecht gemakkelijk zijn voor snel warm water gebruik bij huishoudelijke karweitjes, handen wassen en dergelijke. Het kan tamelijk lang duren voor er vanaf de zolder warm water uit de kraan beneden komt.