Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Warmtepomp verwarming
Een warmtepomp wordt gebruikt om de warmte op te nemen en te verplaatsen. Het opnemen van de warmte gebeurt bijvoorbeeld bij de koelkast in de keuken. Telkens als je de deur van de koelkast opent gaat een stukje van de koeling verloren omdat er warme lucht uit de omgeving in de koelkast komt. De warmtepomp pompt de warme lucht uit de koelkast, deze warme lucht komt vervolgens in de keuken terecht waar de lucht weer verwarmd wordt door de warmtepomp. Een warmtepomp kan gebruik maken van lucht maar ook van water.

Vaak wordt de warmtepomp gebruikt bij de verwarming van het huis. Het gebruik van lucht of water is in dit geval vooral afhankelijk van de locatie van de warmtepomp. Bevindt de warmtepomp zich onder het dak van een huis dan zal gebruik gemaakt worden van de lucht, staat de waterpomp op de benedenverdieping dan is het gebruik van grondwater aan te raden. Warmtepomp verwarming wordt niet alleen in woonhuizen gebruikt, ook in veel bedrijven heeft men het voordeel van het milieuvriendelijke- en energiearme verbruik van de warmtepomp allang ontdekt.

Naast de woon- en werkruimte kan de warmtepomp verwarming ook gebruikt worden om het water in het zwembad te verwarmen of op de juiste temperatuur te houden. Bij een zwembad is de watersoort die men gebruikt belangrijk bij de aankoop van de warmtepomp, niet alle warmtepompen kunnen tegen alle soorten water. Bij de aanschaf van een warmtepomp is het vermogen van de warmtepomp belangrijk voor de gewenste warmte in huis of in het water. In de verschillende ruimtes moet hiervoor het aantal kubieke meters dat moet worden verwarmd berekend worden. Eigenlijk dus de hoeveelheid lucht. Dit doe je door de berekening lengte x breedte x hoogte. Bij het zwembad ga je uit van het aantal liter water. De berekening is hetzelfde als bij lucht. Naast de aantallen voor lucht en water heb je tevens de gewenste temperatuur nodig om een complete berekening te maken. Aan de hand van de uitkomst weet je hoe hoog het vermogen van de warmtepomp moet zijn om een aangename warmte te kunnen afgeven.