Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verwarmingsketel
Een centraal verwarmingssysteem bestaat uit drie onderdelen. De verwarmingsketel, de leidingen en de radiatoren. De verwarmingsketel is het belangrijkste onderdeel binnen het verwarmingssysteem. De verwarmingsketel draagt er zorg voor dat het water verwarmt wordt, in de leidingen wordt gepompt en dat de druk hoog genoeg is zodat het water vervolgens ons huis kan verwarmen. Als de verwarmingsketel niet brand of slecht is afgesteld merken we dat direct aan het binnenklimaat. Bij een verkeerd afgestelde verwarmingsketel kan het koud, maar ook ondraaglijk heet worden in huis.

Een verwarmingsketel met zorg gekozen worden. Het is een tamelijk kostbare aanschaf waarvan verwacht mag worden dat deze vele jaren meegaat. Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels die goedkoop of duur kunnen zijn in het dagelijks gebruik. Let bij aankoop altijd op het verbruik en rendement van de verwarmingsketel. Er zijn verwarmingsketels die werken op olie, gas en op elektriciteit. De verwarmingsketel wordt altijd ingesteld op een basistemperatuur. Meestal is dit achttien graden in een woonhuis. Bij het uitvallen van de verwarmingsketel is een druk op de reset knop meestal voldoende om de verwarmingsketel weer op gang te brengen.

Je kunt een verwarmingsketel zelf installeren of laten installeren. Verwarmingsketels die werken op gas en olie worden zo dicht mogelijk onder het dak geplaatst. Dit in verband met de afvoer die door het dak geplaatst moet worden. Een verwarmingsketel moet goed aangelegd worden om goed te kunnen functioneren. Heb je geen verstand van doorvoeren maken, branders aansluiten en leidingen laat het installeren dan aan een vakman over. Geplaatst door een vakman heb je bovendien een garantie op de verwarmingsketel én installatie als er iets fout gaat. De verwarmingsketel moet zéker door een erkend installateur geplaatst worden als je in aanmerking wilt komen voor subsidie. Bij de meeste bedrijven waar je een verwarmingsketel koopt en laat installeren kun je een onderhoudscontract voor de verwarmingsketel afsluiten. Maak hier gebruik van! Periodiek onderhoud is belangrijk voor het behoud van de verwarmingsketel. Bovendien is het soms nodig om de verwarmingsketel bij- of opnieuw af te stellen. De temperatuur wordt geregeld met de thermostaat die meestal in de leefruimte is aangebracht.