Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Centrale verwarming
In bijna alle moderne huizen, maar ook in oudere woningen kom je een centrale verwarming tegen. De centrale verwarming draagt er zorg voor dat elke ruimte in huis die je verwarmt wil hebben ook verwarmt is. De centrale verwarming binnen een huis op bedrijf bestaat uit een verwarmingsketel, de leidingen en de radiatoren. Bij de centrale verwarming is de verwarmingsketel het belangrijkste onderdeel. De verwarmingsketel bepaalt de warmte in huis maar ook de verbruikerskosten. Het meest zichtbare onderdeel van de centrale verwarming zijn de radiatoren die door het huis verspreid zijn.

Afhankelijk van de grootte van de radiatoren is ook het vermogen. Om een goed werkende centrale verwarming te hebben is het belangrijk om per ruimte het vermogen dat nodig is te berekenen. Het berekenen gaat volgens de gewenste temperatuur en het aantal kubieke meters dat verwarmd moet worden. Hierbij moet rekening worden gehouden of de centrale verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gaat dienen. Daarnaast is de isolatie van een huis belangrijk. Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe lager het benodigde vermogen zal zijn. De temperatuur van de centrale verwarming wordt geregeld door de thermostaat. Er zijn verschillende soorten thermostaten maar welke je ook kiest, zij bevindt zich bijna in alle gevallen op een goed bereikbare plaats in de leefruimte.

Door de centrale verwarming loopt warm water om de ruimte te verwarmen. Voor een goede druk is het belangrijk om als dat nodig is water aan te vullen en om de radiatoren te ontluchten. Per ruimte kan de warmte van de centrale verwarming aangepast worden met een knop aan de verwarming. Op slaapkamers waar een koelere temperatuur meestal gewenst is, hoef je de knop maar een stukje open te draaien. De centrale verwarming in de badkamer wordt bijna altijd los van het verwarmingssysteem bediend omdat hier een continue warmte niet nodig is. Bovendien hebben we hier weer graag een paar graden meer dan in de leefruimte als we een bad of douche gaan nemen. Bij een centrale verwarming reageert de verwarmingsketel op de ingestelde temperatuur, kom je onder deze waarde dan zal de centrale verwarming aanspringen.