Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Warm water
Warm water is een relatief goedkope manier om je huis mee te verwarmen, zeker als je hierbij ook nog gebruik maakt van zonneboilers of goedkoop werkende combiketels. Je kunt zelfs warm water creëren in je zwembad in de tuin met behulp van zonneenergie. Bij de meeste mensen ligt tegenwoordig een centraal verwarmingssysteem in huis waarbij door de verspreiding van warm water door radiatoren elke ruimte in huis verwarmd wordt. De temperatuur kan geregeld worden met een centrale knop. Ook in de meeste vrijstaande radiatoren zit water, hier wordt het water door elektriciteit opgewarmd.

Naast verwarming in ons huis gebruiken we ook warm water om onszelf mee te wassen, om onze kleding mee te wassen en voor alle huishoudelijke karweitjes waarbij water te pas komt. Het water dat uit de kraan komt heeft een ingestelde temperatuur. Precies op de goede temperatuur kun je het water krijgen door toevoeging van koud water maar ook door behulp van verwarmingselementen of gas. Verwarmingselementen hebben het nadeel dat ze gevoelig kunnen zijn voor kalkaanslag dat door het water veroorzaakt wordt. Verwarmingselementen zitten in koffiezetapparaten, waterkokers maar ook bijvoorbeeld in de wasmachine. Bij de wasmachine kun je net als bij een verwarming de temperatuur van het water door middel van een knop instellen.

Warm water in huis op vaste aftappunten is tegenwoordig heel gewoon. Toch brengt dit gemak ook gevaren met zich mee. Vaak is de warm water kraan afgesteld op een tamelijk hoge temperatuur. In een gezin met kleine kinderen kan dit gevaarlijk zijn, zij kunnen zich lelijk verbranden als zij de warm water kraan zonder toezicht opendraaien. Het is dan ook aan te raden om bij tappunten waar kinderen gemakkelijk bij kunnen een kraan te plaatsen die voorkomt dat het water dat “getapt” wordt te heet is. Omdat we zo gemakkelijk bij warm water kunnen, wordt het gezuiverde water ook vaak misbruikt voor verschillende karweitjes. Regelmatig worden we op een dreigend watertekort gewezen. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door de opvang van regenwater voor die karweitjes waarbij gezuiverd water niet nodig is. Het regenwater kun je ouderwets op een vuurtje zelf verwarmen.

Bij een vloerverwarming worden de leidingen van de verwarming aangelegd onder de vloer. Een vloerverwarming kent verschillende voordelen die je met een andersoortige verwarming niet hebt. Een vloerverwarming wordt vaak gelegd in de leefruimte, maar ook in de wat chiquere badkamers kan men tegenwoordig een vloerverwarming vinden. Bij een vloerverwarming...

In bijna alle moderne huizen, maar ook in oudere woningen kom je een centrale verwarming tegen. De centrale verwarming draagt er zorg voor dat elke ruimte in huis die je verwarmt wil hebben ook verwarmt is. De centrale verwarming binnen een huis op bedrijf bestaat uit een verwarmingsketel, de leidingen...