Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Regenwaterput
De meest bekende regenwaterput in ons land zijn deze die we vinden langs stoepranden en in brandgangen. Ook hebben met name de oudere huizen nog een regenwaterput in de tuin of achter op de plaats. Vooral als het hard regent veroorzaken deze regenwaterputten nogal eens overlast, de deksels zijn verstopt waardoor het water niet door kan lopen of het riool kan de grote hoeveelheid water niet aan waardoor men wateroverlast krijgt. Om de regenwaterput te ontlasten hebben al veel mensen de regenpijp losgekoppeld zodat het water de tuin in kan lopen. Ook worden er steeds vaker groene daken aangelegd die voor een deel de verharding van de met name stedelijke gebieden voor huizen en wegen moet opvangen. Aan een kant is dit gebruik van regenwater goed te noemen maar aan de andere kant is het ook jammer om het water in een keer te *verspillen.

In* plaats van een regenwaterput die aangesloten is op het riool kun je ook een regenwaterput voor eigen gebruik graven die het regenwater opvangt voor droge dagen. In veel derdewereld landen wordt dit gedaan. Het water uit de regenwaterput is tamelijk zuiver. Men wast er zichzelf en de kleding mee, maakt schoon met het regenwater en kookt er zelfs mee. Milieubewuste mensen die hier al een regenwaterput hebben laten aanleggen of anderzijds regenwater opvangen gebruiken dit voor het water geven aan planterij huis en in de tuin, wassen van de auto of bijvoorbeeld bijvullen van de vijver. Het is jammer dat nog niet veel mensen dit opvangen van regenwater hebben ontdekt. Door de aanleg van een regenwaterput voor eigen gebruik bespaar je niet alleen maar op je waterverbruik, je voorkomt ook verspilling van gezuiverd water en voorkomt de ergernis en ellende die ontstaat als de regenwaterput in je tuin overloopt.

Wat kun je doen aan de overlast van de bestaande regenwaterput die is aangesloten op het riool? Als eerste is het belangrijk om het deksel van de regenwaterput vrij te houden van zand, bladeren en dergelijke. Ook is je eigen gedrag in huis vaak de oorzaak van een regenwaterput die overloopt. Spoel alleen afvalwater door het riool dat afkomstig is van huishoudelijk en persoonlijk gebruik. Vet en afval kunnen een verstopping veroorzaken. Als je een trekveer hebt dan kun je een verstopping vaak zelf oplossen. Lukt dit niet dan moet je het rioleringsbedrijf laten komen. De regenwaterput aan de kant van de weg kan schoon gehouden worden door de bewoners. Veeg de bladeren en het zand niet in de regenwaterput maar juist weg van de regenwaterput. Door je eigen stoep en het deksel van de regenwaterput schoon te houden kun je voorkomen dat bij een flinke regenbui je huis of kelder onder water loopt.

De riolering voor afvalwater is de ader waarop het afvoerstelsel in ons huis is aangesloten. Door de riolering wordt het afvalwater naar het waterschapbedrijf getransporteerd waar het opnieuw gezuiverd wordt. Het zuiveren van afvalwater is aan strenge wettelijke regels gebonden die de volksgezondheid maar ook het milieu moeten beschermen. Een...

Steeds vaker worden we in de media met onze neus op het feit gedrukt dat we teveel water verspillen. Al het water dat in Nederland uit de kraan komt is gezuiverd water. En de kraan laten we vaak langdurig lopen, zelfs als dit helemaal niet nodig is. Terwijl hier de...