Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Dakgoten
Een dakgoot, oftewel een goot, is een langgerekte halfronde of bakvormige constructie, welke als taak heeft, het regen- en smeltwater dat van het dak komt op te vangen en af te voeren naar op verticale afvoerpijpen die op bepaalde plaatsen aan zijn gebracht en die aan zijn gesloten of uitkomen op de riolering, een regenton of een put.

Een dakgoot voorkomt dat het hemelwater meteen van een dak op de grond valt of tegen een gevel waait. Als dit namelijk wel gebeurt dan ontstaan op zo’n plaats ongewenste plassen en gaten. Daarom werd er vroeger in plaats van een dakgoot bijvoorbeeld een smalle strook verharding van puin of grind of bestrating aangebracht zoals men tegenwoordig nog wel eens kan zien bij historische boerderijen of andere panden.

Gebouwen die voorzien zijn van een plat dak hebben meestal geen dakgoot, maar een afvoer welke rechtstreeks naar een regenpijp loopt. Zo’n afvoer is gemonteerd op het laagste punt van een plat dak. Wanneer er genoeg afschot is zal het hemelwater meteen naar de afvoer kunnen *stromen.

Men* kan een aantal verschillende dakgootconstructies onderscheiden zoals: een houten (bak)goot die met zink is bekleed, een half ronde dakgoot van zink, eenn mastgoot in de vorm van een halfronde zinken goot dan wel in de vorm van een uitgeholde houten rib, een zakgoot die ligt tussen twee hellende daken en horizontaal is gelegen evenals dakgoten welke op en binnen muren zijn gecreëerd.

Dakgoten worden traditioneel van zink vervaardigd. Doordat de kosten van dit basismateriaal echter stegen worden er vandaag de dag eveneens dakgoten van kunststof (pvc) toegepast. Op het moment dat de prijs voor zink weer begon te dalen, terwijl de prijs van aardolie (dit is de grondstof voor kunststof) fors gestegen zijn is de zinken dakgoot echter weer aan een opmars begonnen. Daarnaast is het zo dat zink zich eenvoudig ter plaatse te bewerken (knippen, buigen of solderen) is wat handig is omdat dakgoten vaak op maat worden *gemaakt.

Naast* dakgoten van zink maakt men vandaag de dag ook gebruik van exemplaren die van koper, aluminium, pvc of prefab beton zijn vervaardigd. Welk materiaal men uiteindelijk kiest hangt van een aantal factoren af zoals bijvoorbeeld: de persoonlijke smaak, het soort gebouw waaraan de dakgoten komen te hangen maar ook van de mate van onderhoud en de verwachte levensduur van bepaalde materialen. Elk materiaal heeft immers specifieke eigenschappen en dus ook eigen voor- en nadelen bij het gebruik ervan.

In de regel zijn materialen die slechts weinig onderhoud vergen wat duurder in aanschaf terwijl de goedkopere soorten dakgoten meestal een wat kortere levensduur hebben of meer onderhoud vragen en dus een grotere kostenpost op kunnen leveren na aanschaf. De keuzemogelijkheden zijn echter enorm groot en divers.

Wanneer dakgoten aan vervanging toe zijn dan kan men dat vrij gemakkelijk zelf doen. Echter minder eenvoudig is het om te kiezen welke nieuwe dakgoten men aan zal gaan schaffen. Er zijn immers dakgoten in allerlei verschillende soorten en maten te verkrijgen in de winkels van tegenwoordig. In elk geval...

Een zinken dakgoot is niet alleen in het verleden veelvuldig gebruikt, ook aan modernere woningen komt men deze nog altijd tegen. Hoewel dergelijke dakgoten erg duurzaam zijn kan het altijd wel gebeuren dat er een lekkage ontstaat of er een barstje in komt. Op dat moment dient men de dakgoot...