Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen buikpijn
Buikpijn is een van de meest gehoorde klachten als iemand zich niet lekker voelt, een ziekte heeft of zelfs niet goed weet wat er aan de hand is. Er zijn verschillende soorten buikpijn die naar verschillende soorten aandoeningen kan wijzen. Soms weet je zelf waar de buikpijn vandaan komt, soms heb je geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn. Buikpijn kan ook variëren in hevigheid en in locatie. Voor een arts zijn deze symptomen het belangrijkste. Heb je een zeurende aanhoudende buikpijn, steken in je buik, krampen of bijvoorbeeld heftige pijnaanvallen.

De locatie van de buikpijn geeft de omgeving van de organen aan waar de uitstralende buikpijn het gevolg van kan zijn. Buikpijn kan rechts- of links onder of boven in de buik gevoeld worden maar ook de hele buik kan gevoelig zijn. Ook kan er sprake zijn van krampen of van drukpijn. De locatie waar de buikpijn zich bevindt kan meerdere symptomen vertonen buiten de buikpijn, de omgeving kan hard en strak aanvoelen, warm aanvoelen of je kunt zelfs “gerommel” onder je hand voelen als je deze op je buik legt. Vrouwen hebben het vaakst last van buikpijn, de buikpijn wordt veroorzaakt door de menstruatie of wat ook vaak voorkomt bij vrouwen, een blaasontsteking.

Naast buikpijn hebben veel mensen last van misselijkheid en diarree. Heeft men buikpijn in combinatie met koorts dan kan er wat aan de hand zijn dat ernstig is. Bij grote kinderen en volwassenen moet de koorts binnen een paar dagen gezakt zijn. Bij baby’s, ouderen en mensen met een zwakke weerstand is het raadzaam dezelfde dag contact op te nemen met de huisarts. Kleine kinderen noemen vaak alles buikpijn. Alleen door zachtjes op de buik te drukken kom je er achter of het kind inderdaad ook buikpijn heeft. Zuigelingen kunnen vaak last van buikpijn hebben, de oorzaak is meestal een darmkoliek. Bij zuigelingen en kleine baby’s is buikpijn vaak herkenbaar aan het stijf gestrekt houden van de beentjes. Kleine kinderen trekken de beentjes juist vaak zo ver mogelijk op als ze buikpijn hebben. Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door angst en zenuwen.