Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Keelontsteking of keelpijn
Een keelontsteking betreft een ontsteking van het slijmvlies dat zich in de keelholte bevindt. De medische term voor keelpijn is faryngitis. Een keelontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Het betreffende virus nestelt zich in het keelslijmvlies en veroorzaakt op die plaats dan een ontsteking. Het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ziekte van Pfeiffer * kan eveneens een keelontsteking veroorzaken. Een keelontsteking kan *daarnaast door een bacterie ontstaan. Vaak is dit een bacterie met de naam streptokok. Een keelontsteking met de streptokok wordt eveneens met de term angina aangeduid. In de meeste gevallen wordt de bacterie of het virus door de lucht overgebracht, in druppeltjes welke uit worden geademd door de één en vervolgens weer in worden geademd door de ander. In bepaalde gevallen kan een besmetting via voorwerpen worden overgebracht.

De klachten waar men mee te maken krijgt bij een keelontsteking zijn op de eerste plaats pijn in de keel, welke in sommige gevallen naar de hals of de oren doortrekt, maar ook klachten bij het slikken, koorts en een algeheel gevoel van malaise zijn symptomen. Het slijmvlies in de keel evenals de keelamandelen kunnen rood worden en gaan opzwellen. Achter in de keel zitten in bepaalde gevallen witte stippen of een dik slijm. Dikwijls zijn de klieren in de hals gevoelig en opgezet. Keelontsteking kan op elke leeftijd voorkomen, maar het meest ziet men deze aandoening bij kinderen in de leeftijd van vijf tot tien jaar.

De diagnose kan in de meeste gevallen gesteld worden op basis van de symptomen en het bekijken van de keel. Aanvullend onderzoek is in de regel niet noodzakelijk. Op het moment dat er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of wanneer de keelontsteking ernstig is en lange tijd duurt dan kan een bloedonderzoek uit worden gevoerd.

Indien men meer dan vijf maal in het jaar last van een ernstige keelontsteking (veel pijn en zwelling, zeer ziek) of meer dan drie keer per jaar in de laatste twee jaar, dan kan het weghalen van de amandelen in bepaalde gevallen voor een verbetering zorgen.

Door de risicofactoren te vermijden, of tenminste dit zoveel te proberen, kan men de kans op het krijgen van keelpijn aanzienlijk verkleinen. Echter deze kans helemaal uitsluiten is vrijwel niet mogelijk. Er bestaat immers geen vaccinatie of antistof tegen veel veroorzakers van keelpijn. Men dient dus factoren zoals roken te...

De symptomen die horen bij een geval van keelpijn of van een keelontsteking zijn naast keelpijn, welke in sommige gevallen zelfs door kan trekken naar de oren of de hals, problemen met het slikken, koorts, heesheid en een zelfs algeheel gevoel van malaise. Het slijmvlies in de keel als...