Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kleurenblindheid genezen

Kleurblindheid word al vaak in de kinderjaren ontdekt. Maar ook kan kleurenblindheid later als gevolg van een ziekte of door slijtage ontstaan. Vaak heeft men zelf niet door dat er kleuren zijn die niet- of niet meer gezien worden. Wanneer je twijfelt, vooral bij kinderen waar de diagnose nog niet gesteld is, kun je altijd een test laten doen. Dit gebeurt door middel van kleuren bordjes waar een cijfer of letter in staat. De bordjes zijn dan helemaal groen met een rood cijfer of letter erin, als er sprake is van kleurenblindheid kan de persoon die getest word deze cijfers en letters niet zien, ze zien dan een geheel. Wanneer de cijfers en letters wel worden gezien gaan ze over op andere bordjes met pastelkleuren. Wanneer je deze niet kunt zien is er sprake van kleurenzwakte, geen kleurenblindheid. Het meest voorkomende is kleurzwakte.

De oorzaak van kleurenblindheid zijn de kegeltjes bij het netvlies, deze zijn niet- of niet geheel in staat om te functioneren zoals ze behoren te doen. Kleurenblindheid heeft betrekkelijk weinig invloed op je functioneren, kinderen ervaren de diagnose kleurenblindheid vaak erger dan volwassenen. Meestal is dit uit pure angst om pesterijen. Volwassenen doen het vaak met een lachertje af als ze in een situatie komen waar de kleurenblindheid te merken is, bijvoorbeeld in een winkel als ze kleding bij elkaar zoeken en de kleuren totaal niet bij elkaar passen.

Alleen bij beroepen waar een medische keuring aan vastzit, is kleurenblindheid vaak een probleem en word de persoon in kwestie geweigerd. Maar voor de meest gangbare beroepen is kleurenblindheid geen probleem. Kleurenblindheid is niet te genezen maar je kunt wel verbetering aanbrengen met een corrigerende bril. Hierbij wordt een laagje op de bril gezet. Metingen moeten uitwijzen of het laagje het gewenste resultaat geeft. Men kan deze methode op alle brillen toepassen. Hoewel dit geen genezing van de kleurenblindheid zelf is kan het wel vaak het leven veraangenamen. Kinderen worden niet meer gepest omdat zij een kleur niet herkennen en voor volwassen is er geen belemmering meer bij een baan waar kleurenblindheid niet geaccepteerd kan worden.

Kleurenblindheid kan erfelijk zijn of door een ziekte ontstaan. Hoewel er voor veel verschillende aandoeningen of storingen verschillende behandelingen kunnen worden gevonden die helpen om een aandoening of storing op te lossen of te genezen, is dit bij kleurenblindheid nog niet het geval. Wel kunnen corrigerende glazen worden gebruikt die...