Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis, of afgekort R.A., is een ontsteking van het synovium in gewrichten, welke bij één tot twee procent van de bevolking voorkomt. Met enige regelmaat zijn eveneens slijmbeurzen en peesscheden bij het ontstekingsproces betrokken. De term reuma omvat in de volksmond een heleboel verschillende ziekten. Een paar voorbeelden daarvan zijn onder andere: reumatoïde artritis, fibromyalgie, artrose, jicht en de ziekte van Bechterew. Voor artsen is reuma echter in de meeste gevallen specifiek een aanduiding voor de aandoening reumatoïde artritis.

Een algemene etiologische of pathogenetische factor die vaak als eerste aanleiding geeft tot het ontstaan van reumatoïde artritis is nog altijd niet gevonden. De klachten zijn het gevolg van de vorming van lysosomale enzymen (dit zijn afbrekende enzymen die ook wel hydrolytische enzymen worden genoemd) welke ter plaatse aan worden gemaakt door cellen die horen bij het immuunsysteem, dus betreft dit een zogenaamd auto-immuunproces. Dit lijkt op een overgevoeligheidreactie van het type IV, vanwege de betrokkenheid van de CD4 T-cellen (de zogeheten TH1 en TH2 cellen) en welke van CD8 cytotoxische T-cellen bij respectievelijk het bevorderen van de vernietiging door macrofagen en B-cellen van het immuunsysteem en een geprogrammeerde celdood (apoptose). Hoewel erg veel mensen gewrichtsklachten hebben welke men met reuma aanduiden, komt reumatoïde artritis in strikte zin relatief erg weinig voor, en gaat samen met alle ontstekingsreacties.

Reumatoïde artritis zal dus pijn, warmte, roodheid, zwelling, functieverlies tot en met vergroeiing van de aangedane gewrichten tot gevolg hebben. Behalve de gewrichten kan reumatoïde artritis bijna alle orgaansystemen aan gaan tasten. De meeste mensen die lijden aan reumatoïde artritis kunnen met behulp van de huidige stand zaken op het gebied van de behandeling een redelijk normaal leven leiden. Er is echter een kleine groep van patiënten met reumatoïde artritis die na verloop van tijd ernstig invalide zullen raken of zelfs komen te overlijden.

Op momenten dat mensen met reumatoïde artritis rusten of minder bewegen dan zullen de klachten toe gaan nemen om vervolgens weer minder te worden als men in beweging komt. Wanneer men wil beginnen met bewegen kan dat vaak startpijn of –stijfheid veroorzaken. Ook zogenaamde ochtendstijfheid komt vaak voor.

Bij reumatoïde artritis kunnen een aantal verschillende complicaties optreden. Deze ziekte kan namelijk meer organen beschadigen dan enkel en alleen de gewrichten. Achteruitgang in het geval van reumatoïde artritis herkent men aan het optreden van deze complicaties. De meest voorkomende hiervan zijn: een scheur in een pees, het ontstaan van...

Een droog en mild klimaat, zoals men dat kent van de Spaanse Costa Blanca, doet de klachten die reumatoïde artritis met zich brengt dikwijls wat afvlakken. Helaas is niet iedere patiënt die aan deze aandoening lijdt in staat om naar een dergelijk oord te vertrekken om zo de klachten te...