Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Complicaties bij ReumatoIde artritis
Bij reumatoïde artritis kunnen een aantal verschillende complicaties optreden. Deze ziekte kan namelijk meer organen beschadigen dan enkel en alleen de gewrichten. Achteruitgang in het geval van reumatoïde artritis herkent men aan het optreden van deze complicaties. De meest voorkomende hiervan zijn: een scheur in een pees, het ontstaan van een zogenaamde synoviale cyste en aandoeningen aan de zenuwen.

Maar ook een ontsteking aan de zenuwen kan betekenen dat het slechter gaat met een patiënt die lijdt aan reumatoïde artritis. Dit geldt eveneens op het moment dat er sprake is van de verschuiving van één of meerdere wervels in diens nek. Beknelde zenuwen, een ontsteking aan een bloedvat of van het hart- of longvlies kan op hetzelfde duiden. Maar ook wanneer men het zogenaamde sicca-syndroom, een ontsteking van de tussenwervelschijf of een oog kunnen tekenen zijn dat het niet goed gaat met de toestand van een patiënt die lijdt aan reumatoïde artritis. Het vaststellen van botontkalking en het ontstaan van drukplekken of wondjes dient voor mensen met reumatoïde artritis als complicatie te zien.

Zodra men de klachten welke bij dit soort complicaties horen, herkent, is het van belang om snel contact op te nemen met de behandeld arts. Zou men dat namelijk niet doen dan is de kans aanzienlijk dat er steeds meer complicaties op zuilen treden en de kwaliteit van leven van de patiënt ernstig kunnen benadelen. Men kan bijvoorbeeld door een gescheurde pees minder goed bewegen of heeft men kracht in bepaalde lichaamsdelen dan voorheen.

Sommige complicaties merkt een patiënt niet meteen op en zullen pas aan het licht komen na onderzoek door een arts. Zo zal bijvoorbeeld een dik en pijnlijk onderbeen kunnen duiden op een gebarsten synoviale cyste. Aanvankelijk kan het lijken of men te maken heeft met een trombosebeen, omdat het vocht uit de cyste in de kuit zakt. Daardoor wordt het onderbeen dik en pijnlijk aan en kan de arts de diagnose enkel stellen aan de hand van de verschijnselen en het maken van een echocardiogram. Wanneer men niet zeker weet of een complicatie bij reumatoïde artritis hoort dan is een arts raadplegen verstandig.