Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Luizen
De hoofdluis, in de volksmond ook vaak gewoon luis genoemd, met als werenschappelijke benaming Pediculus humanus capitis, is een erg klein insectje dat tot de dierluizen of Phthiraptera behoort. Het is één van de meest bekende soorten insecten welke parasitair leeft van het bloed van een mens, en tevens één van de meest wijd verspreide soorten. De hoofdluis wordt beschouwd als een zogenaamd plaaginsect. De kleur van een luis is enigszins samenhangend met het pigment in het haar van diens gastheer of gastvrouw. De jongen van de luis worden als neten aangeduid.

De luis houdt zich het liefst op in het hoofdhaar dichtbij de huid en leeft van het bloed dat op wordt gezogen door middel van de zuigende steeksnuit. Een hoofdluis is ongevaarlijk en is niet in staat om ziektes over te brengen. Een besmetting met de hoofdluis wordt pediculose genoemd en is in geen geval het gevolg van een niet hygiënische manier van leven zoals dikwijls gedacht wordt. Een luis kan zich juist aanzienlijk sneller ontwikkelen in gewassen en schoon haar en juist minder snel in niet gewassen en vettig haar. Eeuwen geleden was de hoofdluis onder de gewone bevolking een alledaags fenomeen maar in de meeste westerse landen is de luis vandaag de dag een relatief zeldzaam verschijnselen.

Een luis veroorzaakt een irritante jeuk aan de hoofdhuid ten gevolge van een allergische reactie van de huid op het speeksel van het insectje. Hoofdluis is erg besmettelijk en kan eenvoudig overgaan van de ene mens op de andere. De met luizen besmette haren of kleding dienen dan wel onderling in contact te komen, aangezien de luis niet in staat is om van de één naar de ander te springen of te vliegen. Een beruchte besmettingshaard is de kapstok van scholen, waar rijen vol met jassen dicht naast elkaar hangen zodat de luizen andere hoofden eenvoudig kunnen besmetten.

De hoofdluis is net als andere op de mens parasiterende dieren een zogenaamde cultuurvolger welke dan ook over heel de wereld voorkomt. De luis wordt eenvoudig met de kleerluis verward maar deze laatste soort kan wel een aantal gevaarlijke ziektes overbrengen.

Een heleboel luizenplagen beginnen op school of op een andere plaats waar veel mensen bij elkaar komen en waar vaak kleding dicht tegen elkaar aan wordt gehangen of onderling uit wordt gewisseld. Op veel scholen hangen daarom inmiddels luizenzakken op de kapstokken. Dit kan zowel een grote kledingzak zijn maar...

Al in het verre verleden werden luizen bestreden door deze met de hand uit het haar te verwijderen, het zogeheten luizen. Hoofdluis wordt vandaag de dag ook nog vaak bestreden door deze handmatig te verwijderen met behulp van een fijntandige luizenkam. Verder kunnen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden maar deze worden dikwijls...