Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Jeuk oorzaken
Jeuk kan door verschillende oorzaken ontstaan. Overal op je lichaam kun je jeuk krijgen. Vaak veroorzaakt jeuk een ontembare drang tot krabben. Toch kan dit beter zoveel mogelijk voorkomen worden. Vaak veroorzaakt men infecties, onsierlijke korstjes en niet zelden blijven er littekens achter. Verschillende huidaandoeningen kunnen jeuk veroorzaken zoals psoriasis en eczeem, maar ook allergische reacties kunnen veel jeuk veroorzaken.

Jeuk kan veroorzaakt worden door een droge huid, niet alleen over het lichaam maar ook op het hoofd. Het gevolg is kleine witte schilfertjes die zichtbaar zijn op je kleding en in je haren. Veel kinderziekten gaan gepaard met jeuk. Omdat hier naast jeuk ook vaak blaasjes ontstaan met vocht zijn kinderziekten zo vaak snel overgebracht. Voor kinderen is niet krabben nog moeilijker dan bij volwassenen. Ook kunnen bepaalde ziekten jeuk veroorzaken, maar ook een slechte- of te goede verzorging. Rond de anus kan jeuk ontstaan door wormen maar ook door het te intensief reinigen. Vaak is zeep de oorzaak van jeuk rond de anus en de schaamstreek. Veel beter is het reinigen met lauw water. Geslachtziekten kunnen eveneens jeuk veroorzaken bij de geslachtsdelen.

Jeuk kan ontstaan door allergieën van voedingsmiddelen, huisdieren, bloemen en planten en zelfs door de zon. Puistjes kunnen een enorme jeuk veroorzaken, maar ook insectenbeten staan bekend om hun soms gekmakende jeuk. Sommige mensen hebben jeuk zonder dat een oorzaak gevonden kan worden. Jeuk kan ook ontstaan tijdens de genezing van een wond. Stof , peper en fel licht kunnen een kriebel in de neus veroorzaken wat soms kan leiden tot hevige niesbuien. Vaak verdwijnt jeuk vanzelf weer. Bij chronische en telkens terugkerende jeuk zal de dokter een onderzoek naar de oorzaak starten. Vooral bij allergieën kan het soms moeilijk zijn om de oorzaak op te sporen. Als eerste zal vaak aangeraden worden om te kijken naar veranderingen of bepaalde gebruiken in de eigen omgeving. Soms komt jeuk in een bepaald seizoen voor, stuifmeel in de lucht, aardbeien maar ook vervuild zwemwater of chloorwater kunnen jeuk veroorzaken. Vaak gaat de jeuk gepaard met een rode uitslag als bultjes of blaasjes. Koelen kan soms helpen.

Bij jeuk is de oorzaak van de jeuk sterk bepalend bij de behandeling. Voor verschillende huidaandoeningen zijn speciale crèmes die genezing bevorderen, de huid beschermen en de jeuk verzachten. Bij kinderziekten helpt vaak mentholpoeder nog het beste om het kind enigszins van de jeuk af te helpen. Bij insectenbeten veroorzaakt...