Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken keelpijn
Keelontsteking wordt in een groot deel van alle gevallen door een verkoudheidsvirus veroorzaakt. Dit virus nestelt zich in zo’n geval in het slijmvlies van de keelholte en veroorzaakt op die plaats een ontsteking. Het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt (mononucleosis infectiosa) kan eveneens een ontsteking van de keel veroorzaken. Een keelontsteking kan daarnaast nog ontstaan door infectie die door toedoen van een bacterie is ontstaan. Vaak betreft het hier de bacterie met de naam streptokok. Een ontsteking van de keel door een infectie met de streptokok wordt ook wel als angina aangeduid. Dikwijls wordt de bacterie of het virus door middel van de lucht overgebracht, in erg kleine druppeltjes welke door een besmet persoon uit worden geademd, vervolgens in de lucht terechtkomen, en door een ander persoon weer in worden geademd. In een aantal gevallen wordt de besmetting eveneens doro middel van gebruiksvoorwerpen van de ene persoon op de andere overgebracht.

Het feit dat iemand keelpijn heeft kan het gevolg zijn van een aantal verschillende factoren. Zo kan men bijvoorbeeld besmet zijn een ziekteverwekker zoals een virus of een bacterie. Maar ook kan men te maken hebben met een lokale beschadiging van de keel, te vaak of op een niet goede manier de stem hebben gebruikt. Verder is roken vaak de boosdoener als het gaat om keelpijn net zoals het nuttigen van pittig eten of drank. Het inademen van prikkelende stoffen kan verder nog keelpijn tot gevolg hebben evenals een bepaalde aandoening zoals griep, verkoudheid of hooikoorts. Ten slotten kan het voorkomen dat men pijn krijgt in de keel door het gebruik van bepaalde vormen van medicatie. In de regel staat dit echter aangegeven op de verpakking en/of de bijsluiter van het betreffende middel.

Nog een aantal oorzaken waardoor men pijn in de keel kan krijgen zijn: een tumor welke zich in de keel heeft ontwikkeld, een verbranding van de keelholte door het eten of drinken van te hete voedingsmiddelen of drank, het inslikken van een (scherp) voorwerp of het van buitenaf uitgeoefende druk op de keel, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een verwurging of een ongeval.