Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling keelpijn
De klachten en verschijnselen die in veel gevallen bij een keelontsteking horen zullen in de regel vanzelf weer verdwijnen binnen een aantal dagen tot een week. Tegen de pijn die men ervaart kan er paracetamol in worden genomen. Maar wanneer deze pijnstiller niet genoeg helpt kunnen ook een aantal andere pijnstillers worden gebruikt, zoals onder andere ibuprofen of diclofenac. Dit soort middelen kunnen echter wel voor maagpijn zorgen bij personen die de gebruikte stoffen minder goed weten te verdragen. Een behandeling met behulp van een antibioticum is echter in zeldene gevallen nodig. Keelpijn ontstaat in de meeste gevallen namelijk door een virus en hiertegen werkt antibiotica niet. Doorgaans worden antibiotica enkel en alleen overwogen op het moment dat de keelpijn zeer ernstig is. Zodra men ruim vijf maal in een jaar een ernstige ontsteking van de keel, dus met veel pijn, veel zwelling en is men erg ziek, of meer dan drie keer in een jaar in de laatste twee jaar hiermee te maken, dan kan het weghalen van de amandelen in sommige gevallen voor een verbetering zorgen.

Indien men last heeft van een pijnlijke keel dan kan men deze verlichten door middel van het drinken van koude vloeistoffen of door een waterijsje te eten. Bepaalde personen hebben eveneens baat bij het van tijd tot tijd gorgelen met warm zout water of het zuigen op een snoepje of een dropje. Verder kan men het beste, wanneer men keelpijn heeft, voldoende rust nemen, met name wanneer er eveneens koorts aanwezig is. Men dient verder te proberen om irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of veel praten, zoveel mogelijk te vermijden.

Men dient contact op te nemen met de huisarts indien de klachten langere tijd aanhouden of sterk verergeren. Deze kan dan bekijken of het zinvol is om een behandeling in gang te zetten, bijvoorbeeld met behulp van een antibioticum. Komt het vaak voor dat een patiënt zich bij een arts meldt met klachten van keelpijn dan kan een doorwijzing naar een keel-, neus en oorarts (KNO-arts) soms de enige manier zijn om de aandoening op juiste wijze aan te pakken.