Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Risicofactoren keelpijn
Hoewel in principe ieder mens keelpijn kan krijgen zijn er wel een aantal risicofactoren die de kans op het krijgen ervan kunnen vergroten. Zo zullen bijvoorbeeld jonge kinderen eerder en vaker last krijgen van keelpijn die veroorzaakt wordt door een ziekteverwekker. Het immuunsysteem van een baby of een klein kind is immers niog niet voldoende ontwikkeld waardoor het lihcaam minder antistoffen aan heeft gemaakt en een onbekend virus of een onbekende bacterie vaker hun gang kunnen gaan.

Maar ook een factor zoals het roken van tabakswaren kan ervoor zorgen dat men last krijgt van pijn in de keel. De stoffen die namelijk in de tabak voorkomen zullen de weefsel in de keelholte irriteren waardoor men te maken krijgt met pijnklachten en heesheid. Een dergelijke prikkeling van de weefsels in de keel kan eveneens het gevolg zijn van te pittig gekruid voedsel of sterke drank.

Verder zullen mensen die hun stem op een niet juiste manier gebruiken, dus door lange tijd te schreeuwen of juist te fluisteren, last kunnen krijgen van hun keel. Ook zij zullen pijn gaan ervaren en hees worden.

Door het inademen van prikkelende stoffen kan de keel eveneens worden geïrriteerd en op den duur pijn gaan doen. In bepaalde gevallen kan het zelfs zo zijn dat men permanent klachten zal blijven houden.

Om keelpijn te trachten te voorkomen dient men dus zoveel mogelijk van de eerder genoemde risicofactoren te voorkomen. Men dient dus, in ruimtes waarin veel mensen bij elkaar zijn, goed te ventileren om op die manier de verspreiding van bacteri├źn, virussen en andere ziekteverwekkers minder makkelijk te maken. Verder dient men te stoppen met roken en voorzichtig om te springen met het gebruik van de stem. Ook zal men voorzorgsmaatregelen dienen te treffen als men met prikkelende stoffen werkt door bijvoorbeeld een mond- en/of neuskapje te dragen.

Tevens kan het matigen van pittige spijzen en sterke drank nuttigen eveneens keelpijn voor een belangrijk deel voorkomen. Men dient dus de voedings- en leefwijze hierop aan te passen. Maar desondanks weet men niet in alle gevallen te voorkomen dat men nooit meer last van keelpijn zal krijgen.