Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voorkomen keelpijn
Door de risicofactoren te vermijden, of tenminste dit zoveel te proberen, kan men de kans op het krijgen van keelpijn aanzienlijk verkleinen. Echter deze kans helemaal uitsluiten is vrijwel niet mogelijk. Er bestaat immers geen vaccinatie of antistof tegen veel veroorzakers van keelpijn. Men dient dus factoren zoals roken te vermijden en dus niet alleen zelf ermee te stoppen maar ook niet bij mensen te verblijven die dit doen.

Een andere manier om onnodige keelpijn te kunnen voorkomen is door de stem op een juiste manier te gebruiken. Men dient dus niet te veel te schreeuwen maar evenmin vaak op een fluisterende toon te spreken.

Daarnaast dient men voorzorgsmaatregelen treffen als men met prikkelende stoffen gaat werken. Men kan in zo’n geval een mond- en neuskapje dragen zodat er geen van deze stoffen in de keel terecht kunnen komen.

Wanneer men geen last van keelpijn wil krijgen ten gevolge van het eten of drinken van pittige spijzen en danken dan dient men deze gewoonte aan te passen en met mate dergelijke voeding of drank te nuttigen.

Op het moment dat men voelt dat er een keelpijn op de loer ligt dan kan men het best direct actie ondernemen en de keel goed bevochtigen door veel te drinken, af en toe een waterijsje te eten en door te sabbelen of te zuigen op een snoepje of een dropje. Hierdoor wordt namelijk de doorbloeding van de spieren in de keel bevorderd.

Bij een beginnende keelpijn kan men eveneens gaan gorgelen met een zoutoplossing die bestaat uit één afgestreken theelepel zout dat op is gelost in een bierglas lauwwarm water. Dit stimuleert eveneens de doorbloeding van de spieren in de keel. Hoewel deze niet beter werken dat een oplossing met gewoon keukenzout, zijn er ook middeltjes in de handel te koop waarmee men kan gorgelen.

Het gebruik van speciale keeltabletten is onnodig, want de werkzame stoffen in dergelijke producten hebben vaak weinig of geen effect tegen virussen. Het gaat hierbij eveneens om het zuigen en dat kan ook prima op één of ander snoepje. Te hard zuigen kan overigens de keelpijn juist verergeren.

.