Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Fibroom in baarmoeder

Fibroom, beter bekend al vleesbomen, worden normaliter ontwikkelt tijdens de reproductieve jaren van het vrouwelijk geslacht. Deze periode valt ongeveer van 16 tot 50 jaar oud, waarin de hormonen in je lichaam zogenaamde oestrogeen aanmaakt. Deze oestrogeen wordt vaak gekoppeld aan de ontwikkeling van vleesbomen. Zeker wanneer het niveau van de oestrogeen zich op het hoogste niveau bevindt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, heeft fibroom de neiging sterk in omvang toe te nemen. Anderzijds zorgt een lage oestrogeenspiegel voor een daling van fibroom in het lichaam, dit kan voorkomen tijdens bijvoorbeeld de menopauze.

Vrouwen in de leeftijd tussen dertig en vijftig jaar oud zijn het meest vatbaar voor vleesbomen. Een vrouw van Afrikaanse Caribische afkomst loopt daarnaast een groter risico, zo is uit onderzoeken gebleken. Deze groep vrouwen omvat liefst 55% van het geheel aan vrouwen met vleesbomen. Hoewel het nog niet officieel bewezen is, wordt vaak gezegd dat zwaardere vrouwen meer risico lopen, door een hoger oestrogeengehalte.

Kenmerken fibroom
Vleesbomen hebben over het algemeen geen duidelijk herkenbare symptomen en een behandeling is in veel gevallen niet vereist. Doordat fibroom kan krimpen zonder medicijnen, zullen vleesbomen op termijn krimpen en zelfs volledige verdwijnen. Pijn of zware bloedingen zijn wel kenmerken die voor kunnen komen, gemiddeld bij een op de drie vrouwen. In deze gevallen is medicatie wel mogelijk, evenals een behandeling bij een chirurg.

In uitzonderlijke gevallen kunnen de complicaties aan fibroom dermate erg zijn, dat het moeilijker is om zwanger te worden. Dit komt echter in zeer zeldzame gevallen voor!

Soorten vleesbomen
Fibroom kan in de gehele baarmoeder ontstaan en komt daardoor in verschillende vormen ontstaan, waarvan we de vijf belangrijkste hieronder beschrijven.

Intramurale vleesbomen komen vooral voor in de spierwand van de baarmoeder en worden gezien als de meest voorkomende vorm van vleesbomen. De subsereuze vleesbomen groeien voornamelijk in het bekken buiten de wand van de baarmoeder en staan vooral bekend om de mate waarin ze kunnen groeien. Vleesbomen in de spier onder de binnenbekleding van de baarmoederwand staan bekend als submuceuze vleesbomen, die zich vooral in het midden van de baarmoeder bevinden.

Gesteelde vleesbomen zijn zoals de naam van deze vleesbomen al enigszins doet vermoeden bevestigd aan een smalle steel aan de buitenwand van de baarmoeder. Tot slot ontwikkelen cervicale vleesbomen zich met name in de wand van de baarmoederhals.