Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bloeduitstorting oog
Een bloeduitstorting bij het oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap van buitenaf. Doordat de bloedvaatjes in de huid beschadigd raken gaan deze bloed lekken. Dit bloed nestelt zich onder de huid rond het oog en soms ook onder de huid van het ooglid. Afhankelijk van de klap of stoot kan het belangrijk zijn dat je een arts inschakelt. Bij een flinke klap kan het oog of de oogkas beschadigd zijn. Vroeger werd op een bloeduitstorting bij het oog een rauwe biefstuk gelegd. Het is echter niet zozeer de biefstuk die helpt maar de kou. De huid rond het oog en het oog zelf zijn tamelijk gevoelig, door druk verergert de pijn. Een ijspack is daarom vooral bij een bloeduitstorting bij het oog vaak pijnlijk.

De huid en het bot liggen dicht bij elkaar, beter kun je een koud, nat doekje op het oog leggen. Gaat het oog erg zwellen of neemt de pijn niet af dan is behandeling bij een arts noodzakelijk. De arts controleert het oog op beschadigingen en voelt of het bot rond de oogkas niet beschadigd is. Over het gekwetste en gezwollen oog wordt een beschermend oogverband aangelegd. Als de zwelling is geslonken mag je in de meeste gevallen zelf het verband weer verwijderen. Er zijn homeopathische crèmes die de pijn verzachten van de bloeduitstorting en genezing bevorderen. Kijk echter bij het oog goed uit dat deze zalf niet in de ogen terecht komt.

De verkleuring van het oog kan verschillen van bijna zwart tot donkerblauw of lichtblauw. De grootte en ernst van de bloeduitstorting zijn hierbij van invloed. De bloeduitstorting wordt langzaam aan lichter tot hij in zijn totaliteit verdwijnt. Op de meeste plaatsten van het lichaam waar bloeduitstortingen ontstaan verdwijnt de pijn bij de afbraak van het bloed onder de huid. Omdat bij een bloeduitstorting bij het oog het bot meestal ook flink geraakt wordt kan de gevoeligheid langer duren. Vaak heeft men naast de bloeduitstorting op deze plaats ook een kneuzing opgelopen. De pijn wordt niet constant gevoeld, alleen bij druk door zelf voelen of door bijvoorbeeld een zwaar brilmontuur.