Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen borderline-persoonlijkheidsstoornis
Borderline persoonlijkheidsstoornis is een stoornis waarbij men wisselende stemmingen heeft, wisselend kan reageren op verschillende zaken en waarbij impulsief gedrag vaak zichtbaar aanwezig is. De symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornissen kunnen daarom bijna altijd aangeduid worden met het woordje TE. Men heeft een claimgedrag bij partners, kennissen en vrienden omdat men bang is alleen achtergelaten te worden. Men kan in een uitspatting terechtkomen waarbij opeens heel veel zaken aangekocht worden die helemaal niet nodig zijn, maar die eigenlijk ook niet bekostigd kunnen worden. Van de andere kant kan men zich ook compleet leeg voelen en niet in staat om nog iets te doen.

Het bekendste symptoom van een borderline persoonlijkheidsstoornis is de stemmingswisseling. De lengte van deze stemmingswisselingen kan net als de emotie die men voelt verschillen. Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan bijvoorbeeld uren- of dagen depressief, prikkelbaar of angstig zijn. Ook het gevoel van eigenwaarde kan wisselen, zo kan men vooral tijdens een depressie tot de gevaarlijke conclusie komen dat men niets kan, nergens goed voor is en eigenlijk alleen maar iedereen in de weg zit. Hierdoor kan men zichzelf verwonden of een poging tot zelfdoding doen. Ook kan iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis moeilijk contacten leggen en vasthouden.

De reden hiervoor is de overtuigende mening dat iemand goed of slecht is, hierdoor kan zowel agressie, driftbuien als kwaadsprekerij ontstaan, als claimgedrag en het idealiseren van een ander persoon. Het gevolg van al deze wisselende acties en reacties zorgen ervoor dat iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak alleen is. Er ontstaat sociale vereenzaming en functionele stoornis naar de buitenwereld. Men kan geen baan vinden en vasthouden, geen vrienden vinden en de relatie loopt vaak stuk. Er kunnen symptomen ontstaan die wijzen op misbruik van medicijnen, drugs of alcohol. Woedeaanvallen kunnen uitlopen in vechtpartijen, men kan paranoïde ideeën krijgen en dreigementen uiten. Ook kan men boulimie ontwikkelen naast de borderline persoonlijkheidsstoornis. Alle gevolgen van borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen zorgen voor bijkomende, soms levensgevaarlijke symptomen. Vooral bij regelmatig terugkerende depressies en langdurige stress is alertheid geboden. Voor men van borderline persoonlijkheidsstoornis spreekt moet men zeker vijf van de symptomen hebben.