Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Litteken verwijderen
Er worden meerdere methoden toegepast voor de verwijdering van littekens. Verwijderen van een litteken is eigenlijk geen goede benaming voor de behandeling omdat het volledig weghalen van het littekenweefsel bijna niet mogelijk is. Bij een dergelijke behandeling tracht men immers wel om het litteken minder zichtbaar en dus minder opvallend te maken.

Zo is het onder andere mogelijk om het littekenweefsel weg te snijden en de ontstane wond weer opnieuw te hechten maar op een dusdanig sucre wijze dat er minder van te zien zal zijn na de behandeling. Op het moment dat een litteken uit wat bredere en hobbelige lijnen bestaat dan zijn in de regel een paar ingrepen nodig voordat het gewenste resultaat zal zijn bereikt.

Een andere manier om een litteken minder op te laten vallen is door er de stof corticosteroid in te spuiten. Hierdoor zal het litteken vlakker worden gemaakt. De productie van collageen zal door dergelijke injecties namelijk vertraagd worden en het weefsel van het litteken dus minder snel groeien.

Wanneer men af wil van een litteken dat strak gespannen is dan kan men wellicht zogenaamde Z-plastiek toe laten passen. Deze methode zal het litteken namelijk wat losser maken door middel van kleine lapjes huid die worden gevormd, aan worden gepast, verplaatst naar het litteken en daar weer vast worden gehecht op een zo onopvallend mogelijke manier.

Bij de zogeheten W-plastiek worden er rondjes en driehoekjes in een recht litteken geplaatst zodat deze beter in de huid zullen passen. Het litteken zal door een dergelijke behandeling niet verdwijnen, soms zelfs wat langer gaan worden, maar wel minder opvallend zijn.

De oppervlakkige huid zou verder nog behandeld kunnen worden met behulp van bijvoorbeeld laser of dermabrasie. Hiermee kunnen bobbeige en op de huid liggende littekens worden behandeld.

Welke manier van behandelen men nodig heeft zal afhangen van het soort litteken, de plaats en de grootte. Bovendien zal men in geen geval het litteken helemaal weg kunnen halen. Zelfs wanneer men plastische chirurgie zou ondergaan dienen er nog sneden gemaakt te worden welke littekens zullen veroorzaken. Bij een proces van genezing horen deze er immers bij.