Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Opslagtanks
Opslagtanks zijn er in veel verschillende maten en soorten voor veel verschillende soorten gebruik. Aan opslagtanks zijn afhankelijk van de inhoud, de locatie en soms ook per land of streek verschillende regels en wetten verbonden. Sommige opslagtanks kunnen onder eigen beheer gehouden en geplaatst worden. Bij andere gelegen strenge eisen en mag installatie alleen door erkende installateurs gebeuren, bovendien zijn er opslagtanks die verplichte periodieke keuringen moeten ondergaan. Net zoals bij een APK voor de auto.

Er zijn hele grote en betrekkelijk kleine opslagtanks. De grote opslagtanks vindt je in Nederland vooral bij bedrijven, benzinestations en onderweg op de snelweg of over het spoor. In België en Frankrijk zijn er ook grote opslagtanks bij woningen te vinden. Hierin wordt veelal de stookolie bewaard die men nodig heeft voor eigen huiselijk gebruik. Aan deze opslagtanks zijn diverse regels verbonden, afhankelijk van het gebied waar je woont. De opslagtanks kunnen onder- en boven de grond bewaard worden. De opslagtanks kunnen uit verschillende materialen bestaan, het materiaal bepaalt of de opslagtank boven de grond of onder de grond geïnstalleerd moet worden. Veel grote opslagtanks mag je vanwege je eigen veiligheid en de omgeving niet zelf bijvullen.

Een opslagtank die in Nederland veel gebruikt wordt is de gasfles in de auto. Ook deze kleine opslagtank moet volgens de veiligheidsregels geïnstalleerd worden. Een andere kleine opslagtank die voor in de auto wordt gebruikt is de jerrycan. Hierin kan reserve benzine of water meegenomen worden bij verre reizen. Ook aan het meenemen van een gevulde jerrycan met benzine zijn wettelijke bepalingen verbonden. Nieuw zijn de opslagtanks voor stikstof bij verschillende tankstations en voor onderweg in een kleiner formaat. Deze zijn bedoeld voor de hybride auto’s. Naast de opslagtanks voor gas, brandstof en vloeistof zijn er ook opslagtanks die gebruikt worden voor het veilig bewaren van voedingsmiddelen. Bij alle opslagtanks waar schade kan ontstaan aan de persoon of aan de omgeving, maar ook aan deze waarmee met opzet schade toebrengen mogelijk is, zijn wettelijke regels verbonden. Informeer altijd voor je tot aanschaf van een opslagtank overgaat welke regels gelden voor het doel van de gewenste opslagtank.