Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is een nieuw soort melk beter?

Het is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest, mogelijke kwaaltjes die zijn ontstaan door het consumeren van melk. Hoewel men er voorheen altijd vanuit ging, dat melk bijdraagt aan een betere gezondheid, zou nu blijken dat het slecht is voor onze botten en allergieën kan veroorzaken. Een goed alternatief voor de standaardmelk zou zogenaamde A2-melk zijn, afkomstig van Guernsey koeien.

Verschil tussen A1- en A2-melk
Gek is het niet, dat Nederlanders veel melk drinken. Kijk om u heen en u zult in veel gevallen binnen een paar kilometer een koe in de wei zien staan mits het enigszins mooi weer is. De koe is van oudsher uitgegroeid tot een onderdeel in het beeld van Nederland. Een koe kan dagelijks tot wel vijfenvijftig liter melk geven, wat het dier gemiddeld zo’n driehonderd dagen per jaar doet. Een snelle rekensom leert ons, dat een koe hierdoor gemiddeld 8000 liter melk per jaar fabriceert voor de consumptie.

Niet iedere koe geeft echter hetzelfde soort melk, zo noemen we de melk van bijvoorbeeld een Holstein-Friesian A1-melk. Het verschil in melktype tussen verschillende koeien is ontstaan door de mutaties die er door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Voornaamste verschil is het eiwitgehalte in de verschillende soorten melk. Hierbij maken we verschil tussen caseïne en wei, waarbij we caseïne kunnen onderverdelen in alfa, kappa en bètacaseïne. A1- en A2-melk bevatten beiden bètacaseïne, maar zijn twee verschillende genetische varianten.

Nu wordt steeds vaker aangeraden om over te stappen op A2-melk, in plaats van de gebruikelijke A1-melk van de Holstein-Friesian. A2-melk komt sterk overeen met de melk van de oeros, een van de eerste koeien, terwijl A1-melk is ontstaan bij een mutatie uit het A2-type. Bij deze mutatie is het aminozuur proline uit de A2-melk veranderd in histidine, eveneens een aminozuur. Deze zuren worden afgebroken en zorgen voor het ontstaan van zogenaamde bètacasomorphine-7, wat bij jongere en zwakkere mensen in de bloedbaan terecht kan komen. Dit heeft een nadelig effect op onze gezondheid.