Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Zonneboiler zelfbouw
De aankoop van een zonneboiler, eventueel met een subsidie die verstrekt door de overheid, is voor een heleboel mensen die een goede manier om water, of een volledige woning, door middel van zonne-energie mee te kunnen verwarmen de meest optimale oplossing. Hoewel een groot aantal mensen een kant-en-klare installatie kopen en deze door een erkende installateur laten monteren en installeren, gaat een geringe aantal gebruikers de uitdaging aan en kiest dan ook bewust voor een zonneboiler welke men helemaal zelf dient te bouwen. Daarmee kan men niet enkel en alleen de eigen kennis en vaardigheden benutten maar eveneens aanzienlijk op kosten weten te besparen.

Zodra men voor een zelfbouw zonneboiler gekozen heeft dan moet men zich realiseren dat een zonneboiler zelf bouwen zeker geen gemakkelijk karweitje is en dat er veel technisch inzicht en vakmanschap op uiteenlopende gebieden bij komt kijken. Er zijn overigens reeds veel mensen, die de uitdaging aan zijn gegaan in het verleden en daar tot nu nog van genieten. Het is dan ook goed te doen om zelf een zonneboiler te gaan maken. Het is hierbij wel aan te bevelen om van een bestaand bouwschema uit te gaan waar men stapsgewijs helder uit krijgt gelegd over de uitvoering van de bouw.

Bij het zelf bouwen van een zonneboiler kan men een bestaande boiler gebruiken, dat is de meest gemakkelijke en minst arbeidsintensieve manier van werken. Behalve een zonneboiler moet men ook een opvangvat maken zodat de zonnecollector leeg kan lopen. Het opvangvat is goed geïsoleerd en doet dienst als een buffer tussen de collector en de vraag naar het warme water.

Verder zal men een goede collector dienen te maken om er voor te zorgen dat de warmte van de zon op kan worden gevangen. De opgevangen warmte zal men vervolgens langs het te verwarmen water dienen te leiden zodat de zonnewarmte af kan worden gegeven. Dit water kan men vervolgens gebruiken om als warm kraanwater dienst te doen of om in een verwarming te circuleren en op die manier de woning van warmte te kunnen voorzien. Het afgekoelde water wordt daarna teruggeleid naar de zonneboiler.