Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikvliesontsteking behandeling
De oorzaak van de buikvliesontsteking kan beslissend zijn bij de behandeling van de buikvliesontsteking. Is de ontsteking bijvoorbeeld afkomstig van de alvleesklier dan hoeft er niet altijd meteen geopereerd te worden. In de meeste gevallen is er sprake van een bacteriƫle ontsteking die net als infecties met antibiotica bestreden kan worden. Als er sprake is van ophoping van maagdarmsappen en/of darmgassen dan wordt meestal een neusslangetje ingebracht. Zowel bij deze behandeling als na een operatieve behandeling krijgt men een infuus met vocht en zout om uitdroging en hierdoor een shock te voorkomen.

Bij sommige bekende oorzaken voor een buikvliesontsteking is een acute operatie de enige oplossing, bij bijvoorbeeld een buikvliesontsteking als gevolg van een blinde darmontsteking moet ook de blinde darm behandeld worden. Bij een buikvliesontsteking is snel ingrijpen in de meeste gevallen zeer belangrijk. Als de oorzaak niet bekend is wordt daarom meestal een operatief onderzoek gedaan om ook de oorzaak zo mogelijk meteen te vinden en te behandelen. Voor de arts is het belangrijk om te weten waar de pijn zich het eerst openbaarde, links- rechts, boven of onder in de buik. Ook of er al pijn is gevoeld in de dagen voor de buikvliesontsteking, of je een ongeluk hebt gehad en dergelijke. Een afbakening van een gebied maakt het onderzoek gerichter en korter, hierdoor kan behandeling sneller gestart worden. Vooral bij acute buikvliesontsteking kan elke seconde belangrijk zijn.

Ga bij een constante buikpijn altijd naar de huisarts. Veel mensen maken geen tijd vrij en behelpen zich met pijnstillers die vrij in de verkoop worden aangeboden. Bij tijdig bezoek aan de huisarts wordt een mogelijke buikvliesontsteking sneller gesignaleerd. Een operatief onderzoek is in de meeste gevallen niet nodig en vaak kan antibiotica voldoende zijn. Ook gaat de herstelperiode bij snelle behandeling sneller en beter. Bij een late ontdekking is de kans op verkleving in de buikholte groter, hierdoor kun je nog jaren last hebben van buikpijn. Buikpijn en koorts is zelden een goed teken, meestal is er ergens in de buik een infectie. Infecties, bacteriƫle ontstekingen en zweren kunnen perforaties veroorzaken met alle gevolgen van dien.