Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Buikvliesontsteking oorzaken
Voor een buikvliesontsteking zijn veel verschillende oorzaken. Een buikvliesontsteking kan uit zichzelf ontstaan maar is veel vaker het gevolg van een andere aandoening of een infectie. Ook kan een bacteriële buikvliesontsteking ontstaan. Een buikvliesontsteking kan een chronische- of een acute vorm hebben. Welke oorzaak er uiteindelijk gevonden wordt voor de buikvliesontsteking, een symptoom hebben alle oorzaken en vormen van buikvliesontsteking gemeen, dat is een bijna ondraaglijk heftige buikpijn. De directe oorzaak is ook voor een arts niet altijd meteen duidelijk, vaak ontdekt men deze tijdens de operatie bij een buikvliesontsteking. De oorzaak van de buikvliesontsteking wordt als dit enigszins mogelijk is tijdens dezelfde operatie weggenomen.

De bekendste oorzaak voor een buikvliesontsteking is een geklapte blinde darm. Een geklapte blinde darm ontstaat als een blinde darmontsteking niet tijdig behandeld wordt. Ook een ontstoken eierstok of een cyste kunnen klappen en een buikvliesontsteking veroorzaken. Gescheurde organen en vaten door aandoeningen of na trauma’s kunnen een buikvliesontsteking veroorzaken. De oorzaak van de buikvliesontsteking is hierbij in de meeste gevallen bloed in de buikholte. Blijf nooit rondlopen als je na een trauma hevige pijn krijgt in je buik. Heel gevaarlijk kan een gescheurde milt zijn. Een trauma kan ook een post-operatief trauma zijn. Na een operatie ontstaat een infectie of ontsteking in de buik die buikvliesontsteking veroorzaakt. Buikvliesontsteking kan bijvoorbeeld een complicatie zijn na een keizersnede.

Ook perforatie van organen en darmen kunnen een buikvliesontsteking veroorzaken. Vaak zie je bij perforaties de chronische buikvliesontsteking. Door perforatie in de darmen kan de darminhoud in de buikholte komen, bij een perforatie in de maag kunnen maagsappen in de buikholte terecht komen. De buikvliesontsteking ontstaat door irritatie van het buikvlies. Voor scheuren en perforaties van organen en darmen kunnen verschillende oorzaken zijn. Bij een verdraaiing van de darm kan een darm klappen. Een maagzweer kan een perforatie veroorzaken. De galblaas kan ontstoken raken door een verstopping van bijvoorbeeld galstenen. Een buikvliesontsteking is altijd ernstig en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Naast de behandeling van de buikvliesontsteking moet ook zo snel mogelijk de oorzaak gevonden- en behandeld worden om herhaling van een buikvliesontsteking te voorkomen.