Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Eisprong voelen
Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus rond de achtentwintig dagen. Rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus vindt de eisprong plaats. Hoewel sommige twijfelen aan het verhaal en wetenschappers nog steeds niet hebben kunnen bewijzen dat de mogelijkheid bestaat, zijn er vrouwen die zeggen de eisprong te kunnen voelen. Het gevoel dat beschreven wordt verschilt van vrouw tot vrouw. Sommigen zeggen een zeurend gevoel in de onderbuik te hebben terwijl anderen een trekkend gevoel aan de linker- of rechterzijde van de onderbuik hebben.

Zowel het zeurend gevoel als het trekkende gevoel zouden wel kunnen wijzen op het klaarmaken van de baarmoeder. De slijmvlieswanden van de baarmoeder worden dikker gemaakt en er zou al iets van uitrekken van de baarmoeder kunnen ontstaan onder invloed van de hormonen. Toch zou het springen van het eitje ook gemeld kunnen worden door de hersenen waardoor men een schijngevoel kan hebben ten tijden van de eisprong. Ook zou een kinderwens en een berekening van de datum van de eisprong van invloed kunnen zijn. Men denkt de eisprong te voelen op de uitgerekende datum.

Of de eisprong zelf gevoeld wordt, of de opbouw van de baarmoeder en slijmvliezen in de vrouwelijke voortplantingsorganen. Of hormonen een rol spelen in de gevoelskwestie of dat het centrum in de hersenen een signaal zend is nog altijd niet bekend. In plaats van ervan uitgaan dat de wetenschappers nog niet hebben kunnen bewijzen dat een eisprong gevoeld kan worden, kan men er ook vanuit gaan dat zij nog niet bewezen hebben dat de eisprong niet gevoeld kan worden. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan zou de berekening moeten kloppen dat je bij een achtentwintig daagse menstruatiecyclus, veertien dagen na het voelen van de eisprong je menstruatie krijgt. Voor vrouwen met een onregelmatige cyclus en kinderwens kan juist de opbouw van de slijmvliezen wel belangrijk zijn als een teken van de eisprong. Tijdens deze opbouw worden de vagina en de weefsels hierom heen extra doorbloed waardoor dit gebied gevoeliger wordt dan normaal. De meeste vrouwen ervaren seksueel contact in deze periode als minder plezierig en soms zelfs onprettig.