Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Harde buiken
Bijna elke zwangere vrouw krijgt wel eens last van een harde buik, vaak is de oorzaak van de harde buik onschuldig. Sommige vrouwen hebben door de hele zwangerschap heen regelmatig last van harde buiken. Vaak ontstaan deze bij vrouwen die niet voldoende rusten, carrièrevrouwen lijken vaker last te hebben van harde buiken dan zwangere vrouwen die slechts een paar halve dagen per week werken of vrouwen die thuis zijn. De oorzaak kan het jachtige bestaan zijn en stress.

Veel harde buiken ontstaan door overbelasting van de baarmoederbanden. Door de groei van de buik ontstaat een grote druk op de baarmoederbanden. Bewegen is goed, zeer zeker ook als je zwanger ben, maar dit moet wel gedoseerd gebeuren. Hoe verder je zwangerschap vordert hoe belangrijker het wordt om alles in een rustig tempo te doen. Let ook op de bewegingen die je maakt, door bukken of voorover hangen druk je op de bovenkant van je buik en verhoog je de druk op je baarmoederbanden. Soms kan het dragen van een zwangerschapsband helpen om harde buiken gedeeltelijk te voorkomen. Ze kunnen echter de rustperiodes die nodig zijn niet vervangen.

Harde buiken kunnen je behoorlijk aan het schrikken brengen. Waarschijnlijk is dat ook precies de bedoeling van moeder natuur. Harde buiken zijn in de meeste gevallen een waarschuwing dat je gas moet terugnemen. Harde buiken kunnen soms ook pijnlijk aanvoelen. Waarschuw altijd de verloskundige of huisarts als harde buiken pijn doen en/of niet weggaan, in welk trimester je jezelf ook bevindt. Harde buiken en pijnlijk harde buiken hoeven niet altijd meteen problemen te betekenen. Harde pijnlijke buiken kunnen ontstaan omdat je stofwisseling niet goed werkt, omdat je niet gaat plassen als je moet of je blaas niet goed leeg plast. Maar ook omdat het kindje hard groeit of door bewegen van de baby. Tegen het einde van de zwangerschap kunnen harde buiken veroorzaakt worden door de zogenaamde oefenweeën. Tussen de zeven en negen maanden kunnen harde buiken veroorzaakt worden door baringsweeën. Waarschuw meteen de verloskundige als de harde buiken beginnen, bij zeven en acht maanden kan de geboorte soms nog uitgesteld worden.