Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Nieuwe hartklep
Wanneer men heeft besloten om één of meerdere hartkleppen te vervangen dan zijn er twee soorten hartklepprotheses: biologische en mechanische. Biologische kleppen worden in de regel gemaakt van varkensharten of van een mensenhart. Overigens wordt er bij het vervangen van kleppen door middel van dierlijke producten niet zomaar gesproken van een transplantatie maar van xenontransplantatie. Het grote voordeel aan deze vorm van transplantatie is dat het tekort aan donoren kan worden opgelost op dit gebied, dat geldt overigens niet voor andere organen. Mechanische kleppen worden zogezegd van synthetisch materiaal vervaardigd en zeer secuur op de patiënt afgesteld.

Biologische kleppen hebben als nadeel dat ze na verloop van tijd kwalitatief achteruit gaan. Gewoonlijk dienen ze dan ook na tien tot vijftien jaar te worden vervangen. Ze hebben wel het voordeel dat zich minder snel bloedstolsels vormen in vergelijking tot mechanische kleppen waardoor er minder behoefte is aan antistollingsmiddelen na de operatie. De kans op ongewenste bloeding zal hierdoor worden verkleind. Het is eveneens belangrijk voor vrouwen met een kinderwens en ouderen, voor hen kan een behandeling met antistollingsmiddelen risico’s met zich meebrengen. Natuurlijk is het altijd raadzaam om van tevoren na te gaan wat de beste oplossing is voor ene bepaalde situatie zoals inderdaad de vrouw die zwanger wil worden, maar ook allerlei andere factoren die beïnvloed kunnen worden.

Mechanische kleppen zijn duurzaam maar hebben wel als nadeel dat er na de operatie geneesmiddelen moeten worden ingenomen die de stollingstijd van het bloed langer zullen maken (zogenaamde anticoagulantia). Iedereen met een mechanische klepprothese zal de rest van zijn of haar leven het bloed moeten laten controleren en antistollingsmiddelen in dienen te nemen. Deze zullen echter het risico van een spontane bloeding met zich meebrengen. Daarnaast zijn deze patiënten vatbaarder voor een infectie van het hart. Daarom dienen zij voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep altijd mede te delen dat zij een mechanische klep hebben. Zo kan de medicus de nodige maatregelen, zoals het preventief toedienen van bepaalde antibiotica, treffen.

De ingrepen van tegenwoordig worden steeds veiliger doordat de expertise van de hartchirurgen toeneemt en de kwaliteit van de kleppen alsmaar verbetert.