Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Risico's kunstmatige inseminatie
Bij elke ingreep die gedaan wordt in en aan je lichaam bestaan er risico’s. Bij kunstmatige inseminatie is dit niet anders. Ook kunnen er altijd complicaties ontstaan. Het is belangrijk als je kiest voor kunstmatige inseminatie dat je jezelf erop voorbereid dat er soms iets mis kan gaan en dat kunstmatige inseminatie geen garantie is voor een instant zwangerschap. Ook bij kunstmatige inseminatie kan het soms langer duren voor een zwangerschap een feit is. De psyche bij meestal de vrouw, is een van de risico’s. Je kunt moedeloos of depressief worden. Voorkom dit door een goede voorbereiding en begeleiding.

Bij veel kunstmatige inseminatie behandelingen gaat een fertiliteit medicatie vooraf om de kans op slagen te vergroten, vooral als het niet zwanger worden een vrouwelijk probleem is zoals een erg onregelmatige menstruatiecyclus. Het risico van het verhogen van de eicellen die vrijkomen is de kans op meerlingen. Ook als je zwanger bent kunnen door de fertiliteit medicatie problemen ontstaan. Tijdens een zwangerschap produceert een HCG, is dit ook bij de medicatie toegediend dan heb je een verhoogd risico op een oedeem, lekkende bloedvaten, trombose of bijvoorbeeld ernstig vergrootte eierstokken en eierstokken die kunnen verdraaien. Als gevolg van de risico kunnen lichaamsfuncties verstoord raken en zelfs uitvallen.

Bij donorzaad kunnen andere risico’s optreden. Door afwijzing of onbekendheid van het donorzaad door het lichaam kunnen tijdens de bevalling risico’s optreden als epileptische aanvallen, een hoge bloeddruk of verlies van eiwitten bij de urine. Zodra het kindje is geboren gaan deze verschijnselen weer voorbij. Door kunstmatige inseminatie kunnen inwendige infecties ontstaan. Infectieziekten als HIV kunnen in Nederland door donorzaad niet meer overgebracht worden. Buiten een uitvoerige vragenlijst die de donor moet invullen wordt het zaad ook streng gecontroleerd op afwijkingen en infectieziekten. Bij donorzaad moet je eveneens rekening houden met erfelijke eigenschappen die bij je kind zichtbaar kunnen worden. Zo kan je kindje sprekend op de zaaddonor lijken. Verder is bij onbekend donorzaad het risico groot dat er meerdere broertjes en zusjes rondlopen. Gelijkenissen en onbekende familieleden kunnen een reden zijn om goed over bekend of onbekend donorzaad na te denken.