Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Waarom kunstmatige inseminatie?
Voor een kunstmatige inseminatie kan om verschillende redenen gekozen worden. Een van de twee partners kan onvruchtbaar zijn. Door gebruik te maken van een donor kan via kunstmatige inseminatie toch een bevruchting plaatsvinden waardoor het kindje wel altijd biologisch van een van de twee partners is. Ook homoseksuele duo’s maken steeds vaker van deze mogelijkheid gebruik. Bij twee mannen heeft men dan wel altijd een draagmoeder nodig als men het kindje ook daadwerkelijk wil behouden en opvoeden. Ook kiezen tegenwoordig steeds meer vrouwen bewust voor het moederschap zonder partner. Bij kunstmatige inseminatie hoef je geen lijfelijk contact te hebben om toch zwanger te worden. Je kunt hierbij kiezen uit een bekende zaaddonor of onbekende zaaddonor.

Buiten onvruchtbaar kunnen er ook andere problemen zijn waarom zwanger worden niet wil lukken. Bij vrouwen en mannen kunnen er problemen zijn die zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Bij vrouwen bevinden zich deze problemen vaak bij het baarmoederslijm en de baarmoederslijmvliezen en rond de baarmoederhals, eveneens bij het baarmoederhalsslijm. Ook kan een onregelmatige menstruatiecyclus de kans op een zwangerschap verkleinen. Mannen kunnen last hebben van erectiestoornissen waardoor een zwangerschap niet lukt. Ook kan het sperma niet genoeg zaadcellen bevatten of zaadcellen van een lage kwaliteit. De druk die mannen voelen om te moeten presteren kan een negatieve invloed op hun kunnen hebben. Onderzoek bij de arts moet vaststellen waar het aan ligt dat er maar geen zwangerschap ontstaat.

Als een zwangerschap technisch mogelijk zou moeten zijn maar bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld het baarmoederhalsslijm of een laag aantal spermacellen dan kan kunstmatige inseminatie precies de juiste oplossing zijn. De menstruatiecyclus kan schematisch aangepast worden waardoor de eisprong en het moment van rijping bekend zijn. Bij een kunstmatige inseminatie moet de partner het sperma op de dag van de kunstmatige inseminatie inleveren. De arts kan de goede zaadcellen scheiden om deze kunstmatig in te brengen. Het kunstmatig insemineren gebeurt rechtstreeks in de baarmoeder waardoor er minder risico is dat het zaad bijvoorbeeld verstoten of gedood wordt door het baarmoederhalsslijmvlies. Ook is het zaad sneller bij het eitje waardoor de kans op bevruchting groter is.

Onvruchtbaarheid of sterk verminderde vruchtbaarheid kan zowel aan de man als de vrouw liggen. Ook al ben je onvruchtbaar dan betekend dit nog niet dat er niet iets gedaan kan worden om toch een kindje te krijgen. Kunstmatige inseminatie is een van de mogelijkheden waarbij een eventuele zwangerschap alsnog zou...

Bij elke ingreep die gedaan wordt in en aan je lichaam bestaan er risico’s. Bij kunstmatige inseminatie is dit niet anders. Ook kunnen er altijd complicaties ontstaan. Het is belangrijk als je kiest voor kunstmatige inseminatie dat je jezelf erop voorbereid dat er soms iets mis kan gaan en dat...