Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Geplande keizersnede of keizersnede tijdens de bevalling
Als je in verwachting dan kan er soms een medische reden zijn waarom je het kindje niet op de natuurlijke manier geboren mag laten worden. De medische reden kan zowel bij de moeder- als bij het kindje liggen. Als een arts een natuurlijke geboorte niet verantwoord vindt dan wordt er een datum rond de vermoedelijke uitrekendatum voor een keizersnede afgesproken. In dit geval spreekt men van een geplande keizersnede. Als er problemen ontstaan tijdens de bevalling waarbij de moeder, het kind- of moeder en kind gevaar lopen dan wordt er besloten tot een ongeplande keizersnede tijdens de bevalling. Bij beide keizersneden verlopen de procedures anders.

Een onverwachte keizersnede tijdens een bevalling is altijd een noodgreep. In de meeste gevallen wordt de moeder onder narcose gebracht. De narcose is belangrijk omdat dit de snelste manier van verdoven is, maar ook omdat de moeder in paniek kan raken door de onverwachte keizersnede. De arts schat ter plaatse de ernst en de risico’s op complicaties in. Afhankelijk van de situatie zal de partner bij de keizersnede aanwezig mogen zijn of niet. Enkele redenen voor een onverwachte keizersnede tijdens de geboorte kunnen zijn; een placenta die loslaat, een zwakke hartslag of te lage bloeddruk. Ook kan het kindje te groot zijn, verkeerd liggen of is de moeder na een lange bevalling zo uitgeput dat ze het kindje niet meer kan brengen.

Bij een geplande keizersnede wordt de lichamelijke conditie van de moeder gecontroleerd. De moeder moet volledig gezond bevonden worden voor een geplande keizersnede. Je bent voorbereid op dat wat komen gaat en er is tijd voor keuzes. In de meeste gevallen mag je daarom ook kiezen uit de verdoving. De keuzes voor een verdoving zijn een ruggenprik of een algehele narcose. Bij de ruggenprik maak je de eerste momenten van de geboorte van je kindje mee, bij een narcose moet je deze helaas missen. Bij een geplande keizersnede heb je geen last van weeën of baringspijnen. Bovendien lig je geen uren of soms zelfs dagen te kramen, bij een keizersnede duurt de geboorte hooguit drie kwartier.

Een keizersnede kan je plannen of deze kan je overkomen. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een keizersnede wil, waarom het gewenst is om de baby met een keizersnede te halen en waarom de geboorte van de baby wel via een keizersnede moet. Sommige vrouwen hebben gezondheidsproblemen maar willen wel...

Voor de gynaecoloog is een geplande keizersnede een routine kwestie. Voor er toestemming wordt gegeven voor een keizersnede wordt de lichamelijke conditie gecontroleerd. Vooraf heb je al in overleg met de arts voor een ruggenprik of algehele narcose gekozen. Voor je naar de operatiekamer wordt gebracht heb je al tabletjes...