Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verloop keizersnede
Voor de gynaecoloog is een geplande keizersnede een routine kwestie. Voor er toestemming wordt gegeven voor een keizersnede wordt de lichamelijke conditie gecontroleerd. Vooraf heb je al in overleg met de arts voor een ruggenprik of algehele narcose gekozen. Voor je naar de operatiekamer wordt gebracht heb je al tabletjes gekregen die rustgevend zijn en het risico op infecties verlagen. Als het nodig is wordt ook voor je op de operatiekamer bent het haar in het operatiegebied weggeschoren. Als je op de operatietafel ligt wordt het infuus en een katheter aangebracht. Als de partner aanwezig is wordt er een steriele doek als afscheiding geplaatst. De anesthesist verzorgt de verdoving en geeft de gynaecoloog het sein dat de keizersnede kan beginnen.

De gynaecoloog maakt een bikinisnede van ongeveer tien tot vijftien centimeter. Inwendig wordt er een verticale snede gemaakt van de hoogte bij het schaambeen tot net onder de navel. Daarna worden de vetlaag en bindweefsellaag losgemaakt. Nu kan de gynaecoloog de buikholte in, hier worden eerst de lange buikspieren opzij gelegd. De blaas ligt voor een gedeelte over de baarmoeder, ook deze moet opzij. De blaas wordt losgemaakt en naar beneden geschoven. Nu ligt de baarmoeder vrij. De gynaecoloog maakt een snede over de baarmoeder en haalt het kindje naar buiten.

De navelstreng wordt doorgeknipt. In de meeste gevallen mag de moeder als zij een ruggenprik heeft gehad de baby hierna meteen even vasthouden. Om het samentrekken van de baarmoeder te stimuleren en ontstekingen te voorkomen worden via het infuus de nodige medicijnen toegediend. Als de moederkoek is geboren moet de gynaecoloog alles weer terug op de plaats brengen en hechten. Vervolgens wordt de bloeddruk gecontroleerd en het bloed- en urineverlies wordt gemeten. In sommige gevallen wordt een drain aangebracht voor vochtafvoer uit de buikholte. Na de keizersnede beginnen de naweeën, de pijn wordt behandelt met pijnstillers. Ook wordt er een injectie tegen trombose gegeven. Op de tweede dag na de keizersnede worden het infuus en eventuele slangetjes verwijdert. De uitwendige hechtingen worden na een week verwijdert. Het verloop van een onverwachte keizersnede hangt af van de situatie.