Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Herstel keizersnede
Bij een geplande keizersnede ben je hier al op voorbereid. Vrouwen die tijdens de bevalling een onverwachte keizersnede krijgen kunnen nog wel eens teleurgesteld zijn. Maar of een keizersnede nu gepland of ongepland is, het herstel duurt langer dan bij een natuurlijke bevalling. Vooral vrouwen die een poliklinische bevalling in gedachten hadden valt het tegen als ze langer in het ziekenhuis moeten verblijven. Bij een keizersnede zijn er meer behandelingen die in het ziekenhuis moeten plaatsvinden. Je kunt een katheter en/of infuus hebben, en je hebt trombose injecties nodig. Als de katheter en het infuus weg mogen dan mag je als je zelf naar de wc bent geweest, naar huis.

Gemiddeld mag je na twee dagen tot een week naar huis. Het verdere herstel en verzorging van de wond doe je zelf. De buik kan na een keizersnede nog verdeeld zijn in twee zones. In de omgeving van het litteken kan men een doof gevoel hebben terwijl de bovenkant van de buik juist lange tijd gevoelig blijft. Vooral de verzorging van het litteken is belangrijk. Sommige vrouwen hebben nog een tijd last van wondvocht. Je mag het litteken schoonspoelen met een zachte straal water in de douche. Droogmaken mag je alleen deppend doen tot de wond helemaal genezen is. Ziet de wond rood, doet deze veel pijn en voelt hij warm aan dan kan er een infectie zijn. Neem contact op met je arts.

De eerste weken na een keizersnede kan- en mag je alleen nog maar licht werk doen. Dit mag je langzaam opbouwen. Na anderhalve maand mag je beginnen met het trainen van je buikspieren. De buik doet nog lange tijd pijn, overdrijf het niet met de buikspieroefeningen. Ook hebben veel vrouwen in de eerste tijd problemen met hun seksueel leven. De pijn die men voelt is daar voor een groot deel debet aan. Gemiddeld duurt het volledige herstel van de buikwand zes maanden tot een jaar. Veel vrouwen voelen zich vooral de eerste tijd ontzettend vermoeid. Voor de partners breekt hier een moeilijke tijd aan waarbij het nodige begrip en veel geduld noodzakelijk zullen zijn.