Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Complicaties laparoscopie
De meest voorkomende complicatie bij het uitvoeren een laparoscopische operatie is dat er alsnog een normale buikoperatie plaats moet vinden langs een grotere snede. Dit kan bij ernstige verklevingen gebeuren of in het geval van een eerder uitgevoerde operatie aan de buik. Maar ook door overige (technische) problemen kan het gebeuren dat de operatie niet onder laparoscopie plaats kan vinden. Men dient er dus in alle gevallen rekening mee te houden dat men wakker kan worden met een grotere snede dan aanvankelijk gepland was. De opname in het ziekenhuis en het herstel duren zullen dan eveneens vaak langer.

Bij het opereren kunnen zich eveneens complicaties voordoen. In zeldzame gevallen kunnen de darmen of de urinewegen beschadigd raken. Bij ernstige buikpijn, pijn in de nierstreek (aan de zijkant van de rug) of bij koorts is het dan ook aan te raden meteen contact op te nemen met de behandelende arts of de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis. Dergelijke beschadigingen zijn in de meeste gevallen echter vrij goed te behandelen. Verder brengt elke narcose risico’s met zich mee dus ook de narcose die men krijgt wanneer men een laparoscopie moet ondergaan. Op het moment dat men verder gezond is dan zijn dit soort risico’s echter zeer gering.

Bij een operatie wordt vaak een katheter in de urineblaas gebracht, ten gevolge daarvan kan er een blaasontsteking ontstaan. Dit is niet alleen lastig maar vaak ook pijnlijk, hoewel dit probleem doorgaans wel goed te behandelen valt. Daarnaast kan er na een operatie een nabloeding optreden in bijvoorbeeld de buikwand. Dikwijls kan het lichaam zelf een bloeduitstorting verwerken, maar dit vergt een wat langere periode van herstel. Bij een ernstige nabloeding is in bepaalde gevallen een tweede operatie nodig die dikwijls uit wordt gevoerd langs een grotere snede. Tevens bestaat bij elke operatie een geringe kans op het ontstaan van een infectie of *trombose.

Een* littekenbreuk is een complicatie die kan ontstaan op de langere termijn. De darmen en het buikvlies puilen in zo’n geval door de buikwand onder de huid naar buiten. Dit kan voorkomen bij alle buikoperaties, dus eveneens bij een laparoscopie.