Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken longkanker
In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd door wetenschappelijk onderzoek van voornamelijk Sir Richard Doll aannemelijk gemaakt dat de meest voorname oorzaak van longkanker het roken is, met name van het roken van sigaretten. In 87 procent van de gevallen van longkanker is roken de veroorzaker. Roken werkt dan ook sterk verhogend ten aanzien van het risico. Vrouwen welke roken hebben circa twaalf maal zoveel kans op het krijgen van longkanker in vergelijking tot de vrouwen die nooit in hun leven hebben gerookt. Voor de mannen is deze kans zelfs 22 maal hoger in vergelijking tot hun seksegenoten die nog nooit gerookt *hebben.

De* latentietijd tussen het roken en het ontwikkelen van de longkanker is gemiddeld twintig tot dertig jaar. Op die manier is de daling van de sterfte aan longkanker bij mannen die men vandaag de dag waar kan nemen met name het gevolg van de daling in het roken welke tientallen jaren geleden in is gezet.

Eveneens de duur van de blootstelling is hierbij belangrijk. Zo lijkt de duur van het roken een grotere kans op het krijgen van longkanker te geven dan het aantal sigaretten die men heeft gerookt. De kans neemt echter weer af op het moment dat de blootstelling wordt weggenomen (met andere woorden wanneer men stopt met roken).

Passief roken betekent de rook van sigaretten inademen van andermans sigaretten. Wellicht verhoogt het inademen van de rook van andere personen eveneens de kans op longkanker. Personen die zelf niet roken maar van tijd tot tijd bloot worden gesteld aan passief roken hebben naar alle waarschijnlijkheid een twintig tot dertig procent hoger risico om longkanker te krijgen dan mensen die niet roken en evenmin passief roken.

Als gevolg van de blootstelling aan asbest kan er een kwaadaardige tumor van het borstvlies, mesothelioom, ontstaan. Het risico op het ontstaan van deze vorm van kanker hangt af van de duur van de blootstelling aan de asbestvezels; naarmate de blootstelling aan deze vezels groter is, neemt ook de kans om borstvlieskanker te krijgen, toe. De ernst van de ziekte is echter van de mate van blootstelling afhankelijk.