Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Nierontsteking oorzaak
Een nierontsteking kan ontstaan in een nier of in allebei de nieren. De nierontsteking kan ontstaan in de nierfilters, in de ruimte tussen de nierfilters en de schors in of bij het nierbekken en de nierweefsels. Een nierontsteking is vaak het gevolg van een aandoening of een infectie of ontsteking elders in het lichaam. Ook kunnen sommige medicijnen een nierontsteking veroorzaken of een auto-immuun ziekte waarbij de nierontsteking ontstaat door aanvallen van het eigen afweersysteem.

Een acute nierontsteking kan uitmonden in een chronische nierontsteking. Bij een chronische nierontsteking ontstaat het risico op verschrompeling van de nier of nieren. De oorzaak van deze nierverschrompeling zijn nierfilters die lek raken en nierbuisjes die niet meer werken. Bij een chronische nierontsteking herstelt een deel van de nierlichaampjes niet meer en wordt vervangen door bindweefsel. Elke infectieziekte die men heeft kan een acute nierontsteking veroorzaken. De infectie verspreid zich en infecteert de nieren. Iets eenvoudigs als een stevige verkoudheid kan al een nierontsteking veroorzaken.

Bekender bij de meeste mensen is de voor de hand liggende oorzaak, een complicatie bij een blaasontsteking. Vaak is men te laat met een behandeling en is de nierontsteking een complicatie. Als men een nierontsteking tijdig ontdekt dan kan deze altijd genezen worden. Complicaties bestaan niet bij nierontstekingen, wel uitbreiding van de ontsteking naar andere organen. Belangrijk om een nierontsteking te voorkomen is het wegnemen van de oorzaak. Dit betekend dat je snel hulp moet zoeken bij infectieziekten, deze ook goed uit moet zieken, en antibioticakuren af moet maken om het risico kleiner te maken. Ook kinderen kunnen een nierontsteking krijgen. De oorzaak is vaak een kinderziekte zoals bijvoorbeeld roodvonk. Een nierontsteking ontstaat meestal twee weken na een infectie of infectieziekte. Wees rond deze tijd alert voor de symptomen. Ga er niet van uit dat een blaasontsteking of urineweginfectie wel vanzelf weggaat, zij zijn vaak de oorzaak voor een nierontsteking. Ook een SOA kan een nierontsteking veroorzaken. Ga bij twijfel altijd naar een huisarts, het beste kun je meteen ochtendurine meenemen in een schoon potje. Hoe sneller een nierontsteking vastgesteld kan worden hoe lager de kans op uitbreiding.