Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling ontsteking
De behandeling van een ontsteking is afhankelijk van de ontsteking zelf. Er zijn lichte ontstekingen die geen behandeling nodig hebben. Ontstekingen die behandeld kunnen worden door de eigen huisarts of tandarts en ontstekingen die een specialistische behandeling nodig hebben. Soms is bij de behandeling van een ontsteking een fysiotherapeut nodig om genezing te bevorderen. Favoriet bij steeds meer mensen zijn de mogelijkheden om zelf een ontsteking te behandelen. Toch moet je vooral bij zelfhulp extra voorzichtig zijn. Zelfhulp wordt vaak gekozen om de tijd te besparen die men kwijt is bij het wachten in de wachtkamer en bij controle afspraken. Een ontsteking kan echter altijd complicaties krijgen of uitbreiden. Een goede behandeling is belangrijk bij een ontsteking. Neem altijd contact op met de huisarts bij koorts of symptomen die erger worden.

Voor de behandeling van een ontsteking moet altijd naar de oorzaak gezocht worden. Soms is de oorzaak duidelijk en kan de behandeling van de ontsteking meteen plaatsvinden. Soms zijn verdere onderzoeken nodig. Voor deze onderzoeken word je als dat nodig is doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ook bij vermoedens- of bij een diagnose die naar een ernstige oorzaak voor de ontsteking verwijzen wordt je doorgestuurd naar een specialist. Hierbij zijn vaak vitale organen bij de ontsteking betrokken zoals het hart, de longen of de nieren. De behandeling van de ontsteking vind in de meeste gevallen in het ziekenhuis plaats.

Bij lichtere ontstekingen die niet minder pijnlijk zijn bestaat de behandeling in de eerste instantie uit de bestrijding van de pijn en het remmen van de ontsteking. Naast de behandeling van de ontsteking volgt vaak een behandeling van de oorzaak van de ontsteking. Een ontsteking is altijd een gevolg van een aandoening of infectie in het lichaam. Soms is een operatie nodig om de ontsteking afdoende te behandelen. Soms een pijnbehandeling in de pijnkliniek. Ontstaan de ontstekingen door een hoge bloeddruk dan helpen bloeddrukverlagende middelen. Bij de meeste ontstekingen is een antibioticakuur al dan niet samen met een pijn- en ontstekingsremmend middel voldoende behandeling. Stoom, warmte pads en bijvoorbeeld kompressen kunnen ondersteunend helpen bij de behandeling van een ontsteking.