Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Onvruchtbaar oorzaken
Oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man zijn vaak te vinden in te weinig zaad in het sperma. Dit kan liggen aan het feit dat er gewoonweg te weinig is- of wordt geproduceerd, of dat het te traag en van slechte kwaliteit is. Dit komt meestal door een slechte levensstijl, ook kan het zijn dat de zaadcellen minder goed bewegen dan ze zouden moeten doen, of veel zaadcellen met een niet normale vormgeving. Andere oorzaken zijn het ontbreken van één teelbal of beiden, maar er kan ook een storing zijn in de zaadleider zoals, een obstructie of misvorming ervan. Bij mannen kan de oorzaak van onvruchtbaarheid ook psychisch zijn zoals schaamtegevoel of het gevoel hebben gedongen te worden om te presteren. Soms komt het voor dat mannen helemaal geen erectie, laat staan een zaadlozing krijgen. Zelfs een kleine opmerking van de vrouw kan dit al veroorzaken.

Onvruchtbaarheid bij de vrouw heeft weer andere oorzaken. Bij heel veel vrouwen is het een aangeboren afwijking waardoor er totaal geen eicellen aangemaakt worden. Ook een aangeboren schildklierafwijking is hier een oorzaak van. Het kan ook komen dat er wel eitjes zijn maar niet loskomen, dit komt door een impermeabel celmembraan bij de eicel. Vrouwen met een eierstok raken moeilijker zwanger, want ze lopen dan zogezegd op één been. Als beide eierstokken ontbreken is de vrouw uiteraard helemaal onvruchtbaar.

Andere oorzaken van onvruchtbaarheid bij een vrouw zijn, een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit wil niet zeggen dat je nooit zwanger zult raken maar het zal wel een langere tijd gaan duren. Dit komt doordat de hormoonhuishouding dan een probleem is, bijvoorbeeld door een veel te hoog prolactinegehalte. Dit is het borstvoedingshormoon wat in je bloed aanwezig is, hierbij denkt je lichaam dat je zwanger bent wat dan juist niet het geval is. Andere vrouwen raken in hun twintiger jaren in een vervroegde overgang, vaak is dit tegen te gaan met medicijnen maar soms ook niet. In de meeste gevallen is het zaak om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan om een behandeling te beginnen om onvruchtbaarheid, als dit mogelijk is, tegen te gaan.