Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
 Brandbeveiliging
Vooral omdat we in Nederland nog niet zoveel wetten hebben betreffende brandveiligheid bij particulieren wordt hier vee aandacht aan besteed in de media. Mensen kunnen de gevolgen van brand vaak slecht inschatten. Vaak denkt men dat het hun niet kan overkomen omdat men tamelijk verantwoordelijk omgaat met vuur. Brand kan echter sneller ontstaan dan men zou denken, niet alleen door een omgevallen kaars, een slecht gedoofde sigaret of vuurvonken van de open haard. Ook kortsluiting kan bijvoorbeeld een brand veroorzaken die je zelfs vaak niet meteen ziet. Er zijn veel dingen die je zelf aan brandbeveiliging kunt doen. De ingrepen en de uitgaven zijn relatief laag te noemen, vooral als je daar je gezin, huis en eigendommen tegenover stelt.

Gebruik brandvertragende verf en brandvertragende sprays om je huis en spullen te beschermen. Zij voorkomen niet dat er brand uitbreekt maar voorkomen wel een snelle verspreiding van het vuur. Tijdens dit proces ontstaat er wel rookontwikkeling, door rookmelders te plaatsen wordt je tijdig gewaarschuwd en kun je in de meeste gevallen erger voorkomen. Een brandblusser voor thuisgebruik kan vaak voldoende zijn om een beginnende brand zelf te blussen. Zorg voor een gemakkelijk bereikbare plaats en een brandblusser beneden en boven, laat de brandblussers wel tijdig controleren. Er zijn verschillende isolatie materialen die brandvertragend werken. Door het gebruik van deze isolatie materialen werk je niet alleen aan je brandbeveiliging maar ook aan je energieverbruik. Het beste hierbij is dat de isolatie materialen en daarmee dus ook de brandbeveiliging zichzelf terugverdienen.

Door het gevoel van nostalgie dat tijdens de crisis is ontstaan zijn veel mensen weer gebruik gaan maken van kachel en open haarden. Heel romantisch en sfeervol maar let vooral hierbij op de brandveiligheid. Let op de bodem van de kachels en haarden en de omgeving achter en naast de kachels en haarden. Vuur is heet en hitte kan brand veroorzaken. Koop de speciale hittebestendige platen die nodig zijn voor de brandveiligheid. Leg geen brandbare materialen te drogen op een kachel, voor je het weet gaat het materiaal schroeien en ontstaat er brand. Bewaar droog hout op een veilige afstand van de houtkachel of open haard. Gebruik een spatscherm als brandbeveiliging. Zorg dat open vuur goed gedoofd is voor je weggaat. Elektriciteit moet goed op orde zijn. Laat elektriciteitsdraden regelmatig controleren. Trek alleen zelf elektriciteit door als je weet hoe dat moet, roep de hulp in van elektricien bij twijfel. Beter de kosten voor een elektricien dan een huis in brand door kortsluiting. Brandbeveiliging gaat hand in hand met brandpreventie, ga verantwoordelijk om met zaken die brand kunnen veroorzaken. Zowel bij de brandweer als bij voorlichtingsinstellingen zoals in Nederland postbus 51 kan men folders aanvragen over brandbeveiliging als ook over brandpreventie.