Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verkoudheid symptomen
Verkoudheid is vooral een vervelend virus waar nog altijd geen geneesmiddel tegen gevonden is. Verkoudheid kan in verschillende gradaties optreden, maar ook verschillend ervaren worden per persoon. Sommige mensen gaan met een verkoudheid gewoon aan het werk, anderen kunnen met dezelfde verkoudheid doodziek onder de wol kruipen. Afhankelijk van de symptomen die optreden, maar ook de lichamelijke conditie en per leeftijd wordt de ernst van een verkoudheid ingedeeld.

Bij een lichte verkoudheid heb je last hoestbuien en je neus. Overdag vallen de symptomen vaak wel mee, de problemen ontstaan ‘s nachts als je door het hoesten en de verstopte neus slaapproblemen krijgt. Bijna iedereen met een verkoudheid krijgt last van vermoeidheid. Bij een zwaardere verkoudheid kun je dag en nacht hoesten, je neus zit dicht, je ogen tranen. Je krijgt hoofd- en keelpijn van het hoesten, je reuk en smaakvermogen neemt af. Iemand met een zware verkoudheid krijgt vaak oorpijn, een lichte keelontsteking en opgezette lymfeklieren. Daarnaast kan men last krijgen van ontstoken bijholten naast de normale verkoudheid symptomen. Daarnaast heeft men meestal koorts en een algeheel gevoel van malaise. Sommige volwassenen en kinderen kunnen door het hoesten, soms slijm gaan overgeven. Blijven eten en drinken voorkomt een nóg zieker gevoel.

Na vijf dagen horen de ergste symptomen van de verkoudheid voorbij te zijn, vooral de koorts moet gezakt zijn. Bij baby’s, kleine kinderen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen is extra alertheid geboden bij verkoudheid symptomen. Let op uitdrogingsverschijnselen, aanhoudende koorts of langdurig slijm ophoesten. Bij baby’s en kleine kinderen mogen verkoudheid symptomen nooit langer dan vijf dagen duren. Kleine baby’s tot en met vier dagen mogen nooit langer dan een dag koorts hebben. Let bij kinderen op de soort hoest, klinkt het kind benauwd, ademt het met lange gierende halen of heeft het een vreemde hoest bel dan de huisarts. Bel ook de huisarts als iemand met een luchtwegenaandoening het door de verkoudheid benauwd krijgt. Veel kinderen krijgen tegelijk met een verkoudheid symptomen die wijzen op een oorontsteking of middenoorontsteking. Bel altijd de huisarts als een kind wel erg ziek lijkt voor een normale verkoudheid.