Het is een veelbesproken onderwerp onder vrouwen, de vervelende gewichtstoename tijdens een zwangerschap. Waar de ene vrouw slechts een paar kilo aankomt, is de toename voor anderen veel groter. Omdat u er slank uit wilt blijven zien, voorkomt u deze gewichtstoename vanzelfsprekend het liefst. Waar komen die extra kilo’s eigenlijk vandaan en is het mogelijk om ze zo goed mogelijk tegen te gaan tijdens een zwangerschap? In dit artikel gaan we in op deze vragen.
Het ontstaan van de gewichtstoename
Vaak wordt de schuld van de gewichtstoename toebedeelt aan het zwanger zijn, wat indirect wellicht ook het geval is. Toch kunt u de oorzaak ook bij uzelf zoeken, want het extra gewicht komt er niet zomaar bij. In de ideale situatie neemt uw gewicht op progressieve wijze toe, wat inhoudt dat u in het begin amper aankomt en pas in de laatste weken een duidelijke gewichtstoename waarneemt. Dat laatst is heel gewoon en komt door de reserves uit uw lichaam, die de foetus aan het opnemen is. Vanaf deze periode neemt het gewicht van de foetus steeds harder toe, waardoor uzelf eveneens een gewichtstoename zult merken. In het begin is het zaak om gezond en vooral voedzaam te eten om een directe gewichtstoename tegen te gaan. Bij sommige vrouwen neemt het gewicht in de eerste fase juist af, door de misselijkheid als gevolg van de zwangerschap.
Minimaliseer de gewichtstoename
Hoewel het voorkomen van een gewichtstoename vrijwel onmogelijk en ongezond is tijdens een zwangerschap, kunt u deze wel zo goed mogelijk minimaliseren. Allereerst is het belangrijk om uzelf voldoende energie toe te brengen, immers een zwangerschap kost u veel kracht. Sla geen maaltijden over, maar wees u wel bewust van wat u eet.
Neem gezonde en verse producten, die zoveel mogelijk onbewerkt zijn. Hoewel u soms wellicht niet de tijd heeft om alle groenten zelf te bereiden, zijn ingeblikte of ingevroren producten niet aan te raden. Bij het inblikken of invriezen gaat namelijk een groot deel van de voedingsstoffen verloren, waarvoor u juist de groente kiest.
Naast voldoende verse groente en fruit, zijn ook vezels van groot belang. Kies daarom het liefst voor volkorenbrood, volkorenpasta en andere volkorenproducten. Deze etenswaren bevatten zeer veel voedingsstoffen, die u gezond en vitaal houden. Een bijkomend voordeel aan vezels is het op gang houden van de spijsvertering.
Tot slot is ook een gevarieerde voeding van essentieel belang om gezond te blijven en een directe gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen. Met gevarieerd eten krijgt zowel u als uw foetus alle benodigde voedingsstoffen om vitaal te blijven.