Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Leven met agorafobie
Agorafobie wil zeggen dat je bang bent om je vertrouwde omgeving te verlaten en je tussen mensen te begeven in winkels, op markten, in het openbaar vervoer, in de bioscoop en overal waar veel mensen aanwezig zijn. De angst gaat je hele leven beheersen en dat is alles behalve prettig. Het is belangrijk om professionele hulp in te roepen en hiermee te voorkomen dat deze fobie je sociale leven, je relatie en je werk gaat beïnvloeden. De meeste agorafobie patiënten proberen telkens alle situaties of plekken die hun angst inboezemen te vermijden. Probeer dit gedrag juist te vermijden. Ga de confrontatie aan, dan zullen ze minder angstaanjagend worden. Dat is een moeilijke opgave, maar wellicht kunnen familieleden en vrienden daarbij helpen.

Hou een dagboek bij van je aanvallen. Door het nog eens over te lezen kun je zelf constateren wanneer het beter of slechter met je gaat. Zoek de oorzaak waarom het slechter gaat en probeer daar iets aan te doen. Agorafobie patiënten kunnen beter geen drugs en alcohol gebruiken. Deze middelen verergeren de angst. Er zijn voor deze stoornis geneesmiddelen te krijgen, die de angstaanvallen verminderen. Neem ze op de juiste tijd en ga er niet mee ophouden, tenzij je arts dat voorschrijft. Probeer contact te krijgen met een lotgenotengroep. Een zelfhulpgroep kan je steun geven en jij kunt je verhaal kwijt en wellicht anderen lotgenoten *helpen.

Belangrijk* is het dat je leert paniekaanvallen te beheersen en je fobie onder controle te krijgen. Neem voldoende rust en vermijdt stress. Yoga en meditatie zijn ontspanningstechnieken die geoefend kunnen worden en gebruikt kunnen worden tijdens stressvolle situaties. Zorg dat je goede, evenwichtige voeding krijgt. Therapie zal noodzakelijk zijn. De meeste patiënten hebben last van hyperventilatie. Een ademhalingstherapie is noodzakelijk. Daarnaast is gedragstherapie belangrijk, waarbij je iedere keer iets oefent. Bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een winkel als het rustig is en langzaam aan een winkel bezoeken als het wel druk is. Er moet geleerd worden met de angst om te gaan. Het mag je leven niet gaan beheersen. Bij de meeste agorafobie patiënten werkt de gedragstherapie heel goed.