Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Anticonceptiepil betrouwbaar bij ziekte?
De pil is een erg betrouwbaar anticonceptiemiddel maar wanneer men ziek is kan dit de werking ervan ernstig verstoren of zelfs totaal wegnemen. Op het moment dat men bijvoorbeeld binnen vier uur na het innemen van de pil moet overgeven of last krijgt van erg dunne diarree dan is de pil niet meer betrouwbaar. Men zou in zo’n gevallen het best een extra pil innemen. Wanneer dit niet lukt dan dient men gelijke maatregelen te treffen als bij het vergeten van een pil.

Indien een arts andere medicijnen voor wil schrijven dan kan men beter even melden dat men gebruik maakt van de anticonceptiepil. Bepaalde medicatie kan de werkzaamheid van de pil namelijk verminderen. Verder kan een middel waarin Sint-janskruid zit verwerkt, dat vaak ook zonder een recept van de arts te koop is, de werking van de pil verminderen en dient men hier rekening mee te houden.

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de pil, voor een bepaalde tijd, minder betrouwbaar maken. Wanneer men naar de huisarts gaat om een recept voor de anticonceptiepil te vragen en men slikt eveneens andere medicijnen dan kan men het best informeren of deze de betrouwbaarheid van de pil kunnen beïnvloeden. Is dit het geval, dan zal men over dienen te stappen op een ander voorbehoedsmiddel of om alternatieve medicatie moeten vragen.

Gebruikt men een medicijn dat de betrouwbaarheid van de pil aantast, dan moet men gewoon doorgaan met het slikken van de pil, maar daarnaast wel een condoom gebruiken. De arts kan precies vertellen hoelang men daarmee door moet gaan na het stoppen met deze medicatie. Na een antibioticakuur kan men bijvoorbeeld het beste nog een week condooms blijven gebruiken en wanneer de antibioticakuur doorloopt in de stopweek dan is het aan te raden om deze stopweek over te slaan.

Een paar voorbeelden van medicatie welke de betrouwbaarheid aantasten zijn antibiotica, antiepileptica, geactiveerde kool, anti-schimmelmiddelen, tuberculosemedicatie, middelen met Sint Janskruid en medicatie tegen HIV. Indien men naast de pil andere medicatie krijgt voorgeschreven zou men dan ook aan de arts moeten vragen hoe dit middel de betrouwbaarheid van de pil kan beïnvloeden.