Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Anticonceptie
Conceptie betekent het begin van ieder leven: dit is het moment waarop een mannelijke zaadcel met de vrouwelijke eicel versmelt. Door beide cellen wordt de basis gelegd voor een nieuw wezen. Het voorkomen van een zwangerschap wordt om die ook wel als anticonceptie of contraceptie aangeduid.

Zo’n anderhalve eeuw geleden is pas bekend geworden hoe de conceptie exact tot stand komt. Voor die tijd was dat nog niet bekend en door deze onbekendheid was de enige veilige methode van anticonceptie de algehele onthouding van enige vorm van geslachtsgemeenschap. Hoewel al wel eerder gebruik werd gemaakt van een soort condoom was die niet een echt veilige methode. Ongeveer een eeuw geleden werd pas een condoom ontwikkeld dat wel redelijk veilig was. Het gebruiken van een condoom was een oplossing maar revolutionair was de ontwikkeling van de hormoonpil halverwege vorige eeuw.

Vandaag de dag bestaan er een heleboel mogelijkheden om een zwangerschap te kunnen voorkomen. De betrouwbaarheid (dus het kunnen het voorkomen van een zwangerschap) loop van middel tot middel uiteen. Welke methode van anticonceptie gebruikt wordt is meestal een persoonlijke keuze omdat het gebruik van het ene middel beter bevalt of minder bijwerkingen heeft dan een ander. Van belang is, dat de mogelijkheid blijft bestaan dat nadat men is gestopt met de vorm van de anticonceptie de vrouw gewoon weer zwanger kan worden.

Behalve de gehele onthouding van elke vorm van geslachtsgemeenschap, is geen enkele anticonceptie methode honderd procent veilig. De hormonale methoden benaderen dit percentage het meest en dan nog enkel in die gevallen waarbij de vrouw (de man enkel bij een sterilisatie) gedurende een langere tijd zelf niets hoeft te doen, zoals bij een hormoon staafje en de hormoonspiraal. Sterilisatie is zelfs nog wat minder veilig dan het gebruik van hormonale anticonceptie, maar heeft wel als voordeel dat er geen enkele factor van buitenaf invloed op de natuurlijke lichamelijke processen uitoefent. Een nadeel zou de definitieve aard van deze methode kunnen zijn.

Heeft men twijfels of wil men advies over het gebruik van de verschillende anticonceptiemogelijkheden voor een individuele situatie dan kan men een consult aanvragen bij de huisarts.

Op het moment dat men een anticonceptiepil is vergeten dan is het aan te raden de bijsluiter goed door te lezen om te zien wat men het best kan doen. Toch zijn er wel een aantal algemene adviezen over wat men in zo’n geval moet doen.

Als men maar één...

De meeste anticonceptiepillen die in ons land voor worden geschreven zijn zogenaamde combinatiepillen. Dit wil zeggen dat er een combinatie van oestrogeen en progestageen in zit. Ieder soort pil heeft een eigen specifieke combinatie van deze hormonen in zich. Men kent daarbij anticonceptiepillen die in verschillende fases werken. Dit loopt...